Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Ding Dong to smakowite połączenie czekoladowego biszkoptu, lekkiego kremu i kwaskowych jagód. Może stanowić orzeźwiający kontrapunkt dla świątecznych wypieków. Latem przygotuj je ze świeżymi owocami!
Forma 22x30 cm
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 510
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9731
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1140
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4487
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 510
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9731
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1140
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4487
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie zmniejszając obrotów miksera, stopniowo dodaj cukier, a następnie – po jednym żółtku.
Po kolei dodaj do piany z jaj mleko, płynne masło (przestudzone) i ekstrakt waniliowy. Mieszaj pianę łyżką albo szpatułą. Na koniec dodaj partiami przesiane przez sitko składniki sypkie – mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj krótko – do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia dno blachy o wymiarach 22x30 cm. Przelej ciasto do formy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut – do tzw. suchego patyczka. Odstaw upieczone ciasto do całkowitego wystudzenia i przekrój na dwa blaty. Połącz składniki na poncz i nasącz nim blaty biszkoptu.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale z użyciem 300 ml wody. Przestudź.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i serek mascarpone.
Przełóż połową kremu blaty ciasta (umieść je w formie, w której się piekło). Drugą połowę kremu wyłóż na wierzch ciasta. Rozsyp na niej owoce. Ostrożnie wylej tężejąca galaretkę. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.