Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Ding Dong to smakowite połączenie czekoladowego biszkoptu, lekkiego kremu i kwaskowych jagód. Może stanowić orzeźwiający kontrapunkt dla świątecznych wypieków. Latem przygotuj je ze świeżymi owocami!
Forma 22x30 cm
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7912
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1197
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13687
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7912
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1197
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13687
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie zmniejszając obrotów miksera, stopniowo dodaj cukier, a następnie – po jednym żółtku.
Po kolei dodaj do piany z jaj mleko, płynne masło (przestudzone) i ekstrakt waniliowy. Mieszaj pianę łyżką albo szpatułą. Na koniec dodaj partiami przesiane przez sitko składniki sypkie – mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj krótko – do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia dno blachy o wymiarach 22x30 cm. Przelej ciasto do formy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut – do tzw. suchego patyczka. Odstaw upieczone ciasto do całkowitego wystudzenia i przekrój na dwa blaty. Połącz składniki na poncz i nasącz nim blaty biszkoptu.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale z użyciem 300 ml wody. Przestudź.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i serek mascarpone.
Przełóż połową kremu blaty ciasta (umieść je w formie, w której się piekło). Drugą połowę kremu wyłóż na wierzch ciasta. Rozsyp na niej owoce. Ostrożnie wylej tężejąca galaretkę. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.