Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto do chwalenia się to prawdziwa gwiazda każdego stołu – puszyste, trójkolorowe wnętrze kusi od pierwszego przekrojenia. Dzięki kontrastującym warstwom z dodatkiem ciemnego kakao, kawy i wanilii każdy kęs to nie tylko smak, ale także przyjemne doznania estetyczne. Uwaga: raz spróbujesz i od razu zechcesz się nim pochwalić!
Foremka: 10x30 cm
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 193
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 193
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Składniki
Przesiej mąkę do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku, wbijając kolejne dopiero po zmiksowaniu poprzedniego. Na koniec zmniejsz obroty miksera i (partiami) dodawaj mąkę na zmianę z mlekiem, miksując do połączenia składników. Podziel ciasto na 3 części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej kawę rozpuszczalną, a do trzeciej cukier waniliowy i wymieszaj.
Podłużną formę keksówkę (10x30cm) wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą (nadmiar otrzep). Ciasto wykładaj naprzemiennie tak, aby kolory ciasta ze sobą kontrastowały. Dzięki temu po upieczeniu wypiek uzyska formę marmurkową. Wyrównaj wierzch ciasta i wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C. Piecz 45-60 minut do suchego patyczka.
Gotowy placek wyjmij z pieca i odstaw do ostudzenia. Ciasto do chwalenia się z pewnością zrobi wrażenie dla twoich gościach.