Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznaj niezawodny przepis na ciasto waniliowo-czekoladowe – pyszne, efektowne i niezwykle proste w przygotowaniu! Dwukolorowy wypiek może wyglądać w przekroju jak Droga Mleczna, jeśli dwa rodzaje ciasta po prostu przełożysz do formy warstwami. Przy większej liczbie cieniutkich warstw upieczesz imponującą „zebrę”. Możesz też przełożone do formy ciasto lekko przemieszać patyczkiem, a uzyskasz fantastyczne esy-floresy.
Keksówka 25 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Roztop masło i przestudź.
Mikserem na najwyższych obrotach utrzyj całe jajka z cukrem na puszystą masę.
Połącz masę jajeczną z płynnym masłem i ziarenkami wanilii. Krótko zmiksuj (mikserem na niskich obrotach). Dodaj mleko i zmiksuj ponownie.
Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiej do masy jajecznej i wymieszaj trzepaczką.
Podziel ciasto na dwie części. W jedną wmieszaj (trzepaczką) kakao, a w drugą proszek budyniowy.
Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 25 cm. Wykładaj do niej warstwami oba ciasta – na zmianę waniliowe i kakaowe.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Roztop w rondelku masło przeznaczone na polewę. Rozkrusz do niego obie czekolady. Podgrzewaj na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia czekolad. Wymieszaj na gładką polewę. Przestudź. Gdy polewa zacznie gęstnieć, rozprowadź ją na cieście.
Wstaw ciasto na godzinę do lodówki, by polewa całkowicie stężała.