Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne tradycyjne ciasto drożdżowe z kruszonką, idealne na różne okazje, dobrze smakuje z mlekiem i ulubionym dżemem. Przepis na dużą blachę.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 545
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16811
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 577
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 545
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16811
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 577
Składniki
Do misy przesiej mąkę, zrób zagłębienie wsyp cukier, suche drożdże, szczypta soli i wlej ciepłe mleko zacznij wyrabiać ciasto, dodaj żółtka, jajko i roztopione masło, na koniec startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Ciasto wyrób ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Ciasto wyjmij na opruszoną mąka stolnicę rozwałkuj na wielkość blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 x35 przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęło. Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, posyp ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st piekarnika na około 35 minut.