Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymiarach 250x110x100 mm. Z podanego przepisu wychodzą dwie drożdżówki.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5535
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1023
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12026
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5130
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1455
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5535
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1023
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12026
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5130
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1455
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier waniliowy, masło, żółtka i szklankę mleka. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do wysmarowanej formy i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto smarujemy jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 minut (do suchego patyczka).
Smacznego !!!