Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuję ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Ciasto jest wilgotne, pyszne, można dodać to co się lubi, np. twaróg, śliwki, truskawki, jabłka, no i oczywiście kruszonkę. Ciasto ze zdjęcia jest wysokie, bo piekło się na blasze 30x25 cm, można je spokojnie zrobić na blasze 35x25, będzie wtedy trochę niższe. Zaczyn najlepiej przygotować wieczorem i piec ciasto następnego dnia. Polecam, bo naprawdę warto :-)
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2925
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 250
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2925
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 250
Składniki
Przygotowanie zaczynu: Do zamykanego szklanego lub plastikowego naczynia dodawać po kolei (bez mieszania) poniższe produkty: pokruszone drożdże cukier cukier waniliowy jajka olej mleko Zamknąć naczynie i włożyć na noc do lodówki.
Przygotowanie ciasta: Następnego dnia do miski wsypać mąkę, wlać cały zaczyn i miksować na jednolitą masę. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Formę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie na ciasto położyć ulubione dodatki, np. śliwki (skórkami do dołu), twaróg (zmieszany z żółtkami i cukrem pudrem), no i oczywiście kruszonka.
Przygotowanie kruszonki (z tego przepisu wychodzi dużo kruszonki, jeśli tyle nie lubicie, to zróbcie z połowy): 2 szklanki mąki (szklanka 200 ml) 200 g masła 150 g cukru trzcinowego opcjonalnie cynamon Masło pokroić na kawałki, dodać mąkę, cukier i ewentualnie cynamon i wyrobić na gładką masę. Włożyć do woreczka i do lodówki na ok. 0,5 godziny.
Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika na 180 stopni góra-dół na ok. 30 minut do suchego patyczka. SMACZNEGO!!!