Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie i bardzo puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami, jagodami i chrupiącą kruszonką.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 147
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3841
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 270
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 396
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 147
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3841
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 270
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 396
Składniki
Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy maślankę i podgrzewamy, aby była letnia. Dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże. Zostawiamy na 5 minut. Mieszamy z mąką, jajkami, i pozostałym cukrem. Zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy pod przykryciem na 1-1,5 godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy ciasto na całą blachę - najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi. Zostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut. Na ciasto układamy owoce. Jeśli korzystacie z mrożonych, trzeba je najpierw rozmrozić i dobrze osuszyć. Owoce lekko dociskamy do ciasta. Teraz kruszonka. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę i cukier. Zagniatamy, aż się połączy. Urywamy po kawałki kruszonki i układamy na cieście. Pieczemy w 180 stopniach 45 - 50 minut.