Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To wyjątkowo miękkie i puszyste ciasto drożdżowe, które doskonale sprawdzi się zarówno do pierożków, jak i do dużych placków czy drożdżówek. Dzięki dwufazowemu wyrastaniu ciasto ma idealną strukturę, jest elastyczne i bardzo łatwe w pracy. Przepis został dokładnie pokazany krok po kroku w formie wideo. W naszym materiale gotuje Barbara, 9-letnia pasjonatka gotowania, która z dużą dokładnością pokazuje cały proces przygotowania ciasta: https://youtu.be/myq_D35BAfM Ciasto można również przygotować wcześniej i zamrozić, co czyni je bardzo praktycznym rozwiązaniem na zapas.
sitko do przesiewania mąki, mikser z hakiem do ciasta lub ręce do wyrabiania, szklana miska do wyrastania ciasta, ręcznik kuchenny lub folia spożywcza, waga kuchenne
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 137
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4303
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11717
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6695
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5545
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13802
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 137
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4303
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11717
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6695
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5545
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13802
Składniki
Mleko podgrzewamy do temperatury ciała (maksymalnie 40°C), aby drożdże nie straciły aktywności.
Ciepłe mleko wlewamy do miski, dodajemy cukier oraz drożdże.
Dokładnie mieszamy, aż drożdże i cukier całkowicie się rozpuszczą.
Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce (np. piekarnik nagrzany do 40°C) na około 10 minut, aż zacznie pracować.
Czekamy, aż nasz zaczyn będzie wyglądał mniej więcej tak jak na zdjęciu.
Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kostkę.
Oddzielamy żółtka od białek i przygotowujemy dwa żółtka.
Do dużej miski dodajemy masło, żółtka oraz gotowy zaczyn.
Do miski przesiewamy mąkę.
Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne.
Dużą szklaną miskę smarujemy cienką warstwą oleju.
Przekładamy ciasto do miski i przykrywamy ręcznikiem lub folią spożywczą.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny
aż znacznie zwiększy objętość.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, delikatnie je ugniatając.
Następnie wkładamy ciasto do lodówki na kolejne 2 godziny. Ciasto może dojrzewać w lodówce nawet do 10 godzin.
Gotowe ciasto wykorzystujemy do pierożków lub dużego placka. Ciasto można także zamrozić — w zamrażarce zachowuje świeżość do miesiąca. Zamrożone ciasto rozmrażamy powoli w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Życzymy Wam miękkich i udanych wypieków! Jeśli spodobał się Wam ten przepis, zapraszamy do subskrybowania naszego kanału na YouTube — będzie to dla mnie i dla Barbary ogromne wsparcie w dalszym rozwijaniu tego projektu.