Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłka można zastąpić innym owocami.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 875
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 271
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31524
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 875
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 271
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31524
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać mleko z drożdżami, żółtka, posiekane miękkie masło i ocet. Wyrobić ciasto. Odstawić na pół godz do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć do dużej blaszki.
Jabłka obrać ze skóry. Pokroić w grubsze plasterki. Obsypać cynamonem.
Jabłka wyłożyć na ciasto. Wstawić do rozgrzanego piekarnika 180st na 40-45min.
Białka ubić z cukrami waniliowymi na sztywną pianę. W połowie pieczenia pianę wyłożyć na ciasto.
Jeśli piana będzie miała zloty kolor najlepiej przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.