Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4124
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11289
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6482
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5468
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13494
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5267
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4124
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11289
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6482
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5468
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13494
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5267
Składniki
Mleko podgrzac. Mąkę przesiac, wsypac pokruszone drożdże. Dodac 1 łyżkę cukru i 100 ml mleka, wymieszac. Zaczyn przykryc, odstawic na 15 min. w ciepłe miejsce.
Masło stopic, przestudzic, wymieszac z pozostałym mlekiem, wlac do zaczynu. Dodac jajko, pół łyżeczki soli, łyżkę cukru oraz skórkę cytrynową. Całośc wyrobic na gładkie ciasto, odstawic do wyrośniecia. Następnie przełożyc do wysmarowanej tłuszczem formy. Jabłka obrac, pokroic na cząstki, skropic sokiem z cytryny. Ułożyc na cieście. Posypac migdałami, rodzynkami (ja je wcześniej namoczyłam w wódce), 4 łyżkami cukru i cynamonem. Piec 40 minut w temp. 175 stopni, wystudzic. Można posypac cukrem pudrem.
P.s. Przepis pochodzi z jakiejś starej "Przyjaciółki".