Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 31-07-2016
Wreszcie na targu można kupić jagody. Dorodne i pachnące owoce które uwielbiam. Te owoce idealnie pasują do ciasta drożdżowego. Posypane kokosową kruszonką jagody na drożdżowym cieście to połączenie idealne. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, rozciągający się po kontach domu. Placek przypomina mi w smaku drożdżówki z jagodami, którymi się zajadałam, kiedy chodziłam do szkoły :) Ciasto z drożdżowe z jagodami nie jest anie za suche ani za mokre, jednym słowem w sam raz. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a pieczenie zajmuje tylko 30 minut.
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1675
Pyszne naleśniki z farszem jak na pierogi ruskie. Jeśli nie chce Wam się lepi...
Odsłon: 240
Delikatne tortellini, aromatyczny boczek, pyszne warzywa, tworzą symfonię smaku.
Odsłon: 563
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1675
Pyszne naleśniki z farszem jak na pierogi ruskie. Jeśli nie chce Wam się lepi...
Odsłon: 240
Delikatne tortellini, aromatyczny boczek, pyszne warzywa, tworzą symfonię smaku.
Odsłon: 563
Składniki
Jak zrobić ciasto drożdżowe z jagodami Mleko podgrzewamy, pamiętając, żeby było letnie, broń boże gorące. Do mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy, aż się drożdże rozpuszczą i dosypujemy trochę mąki, tak aby powstała kleista papka. Odstawiamy na bok i przykrywamy ściereczką. W miseczce łączymy ze sobą pozostałą mąkę z cukrem. Płuczemy jagody, odstawiamy. Do wyrośniętego zaczynu dosypujemy wymieszaną mąkę z cukrem, wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto- można to zrobić w misce lub na stolnicy. Ciasto smarujemy olejem i odkładamy do wyrośnięcia- najlepiej misce przykrytej ściereczką. Blaszkę smarujemy masłem, nastawiamy piekarnik do 180 st.C. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do blaszki, posypujemy obficie jagodami. Kruszonka: składniki kruszonki łączymy ze sobą, chwilkę ugniatamy. Posypujemy wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30-35 minut. Smacznego!