Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką przepis babci
  • Ciasta
  • Przepis na

Ciasto drożdżowe z kruszonką przepis babci

29.07.2025 Odsłon: 16546
5.0 (20 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Ciasto drożdżowe z kruszonką przepisu babci to wyjątkowa propozycja na popołudniowy wypiek do kawy czy kubka ciepłego mleka. Charakteryzuje się wyjątkową prostotą przygotowania, użyciem podstawowych składników oraz jedynym w swoim rodzaju smakiem przypominającym lata dzieciństwa i wakacje na wsi u dziadków. 

Pyszne ciasto drożdżowe z dodatkami 

Do przygotowania pysznego ciasta drożdżowego potrzebne są jedynie podstawowe składniki, które zapewne masz w kuchni lub spiżarce. Ten wypiek w smaku jest tak dobry, że wszelkie dodatki są zbędne, co nie znaczy, że nie możesz z nimi eksperymentować. Bardzo dobrze smakuje ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi, takimi jak maliny, borówki czy śliwki, które dodają nuty kwaśnego smaku. Możesz też dosypać ulubionych bakalii - orzechów czy skórki kandyzowanej, które przyjemnie zmienią teksturę deseru. Są też osoby, które nie wyobrażają sobie popołudnia bez ciasta drożdżowego z rodzynkami, dlatego nie bój się dodać garść do gotowej masy na placek czy babkę drożdżową. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Tradycyjne ciasto drożdżowe - jak zrobić wyrośnięte ciasto? 

Niedostateczne wyrośnięcie zaczynu drożdżowego to częsta zmora osób wypiekających ciasta drożdżowe. By otrzymać idealnie wyrośnięty rozczyn, potrzebna jest dość wysoka temperatura otoczenia oraz lekko ciepłe mleko o temperaturze ok. 40 st. Celsjusza. Podobnie jajka, więc wyjmij je z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Użyj świeżych drożdży, niedawno kupionych, bo stare i odleżałe mogą nie dać koniecznej objętości. Po 10-15 minutach powinna być już widoczna dość spora piana - jeśli nie powstała, to znaczy, że drożdże nie są aktywne i należy użyć innych. Dodaj wyrośnięty rozczyn do pozostałych wszystkich składników i całość zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto przez ok. 15 minut ręcznie lub 8 minut za pomocą miksera z hakiem. Wyrabianie rozwija gluten, który pomaga ciastu rosnąć. 

Jak przygotować kruszonkę? 

Standardowe proporcje składników kruszonki to 2:1:1 (mąka, cukier, masło). Możesz je delikatnie modyfikować, by otrzymać nieco bardziej chrupiącą lub wilgotną posypkę. Jeśli chcesz dodać mielone orzechy czy inne produkty, musisz odpowiednio zmniejszyć ilość wykorzystywanej mąki pszennej. Zawsze używaj też bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę, a samej kruszonki nie wyrabiaj zbyt długo, by nie dostała temperatury. Masa musi być zimna, dlatego też przed ostatecznym posypaniem wierzchu ciasta przechowuj ją w lodówce. 

Sekret ciasta drożdżowego  

By twój placek drożdżowy był idealnie miękki i wilgotny, musisz pamiętać o kilku wskazówkach. Przede wszystkim unikaj nadmiaru mąki - dodawaj jej tylko tyle, by zagnieść elastyczne ciasto odchodzące od rąk. Lepiej, by było odrobinę kleiste niż zbyt suche. Wiele przepisów babć mówi o tym, by do ciasta drożdżowego nie dodawać całych jajek, a jedynie żółtka. Nie jest to niezbędne, ale jeśli masz w planach przygotowanie również bezy, zamień 3 jajka z tego przepisu na 5-6 żółtek, w zależności od ich wielkości. Dzięki temu wypiek będzie miękki i nabierze charakterystycznej, nieco żółtej barwy. Czas pieczenia wynosi około 35-40 minut, ale uważaj, by nie przeciągnąć ciasta, które stanie się wtedy suche. Trzymaj je w piecu tylko do momentu, aż włożony patyczek będzie czysty. 

Idealne ciasto drożdżowe z kruszonką - cierpliwość kluczem do sukcesu 

Ciasto drożdżowe wyjdzie idealne, jeśli dasz mu odpowiednio dużo czasu na odpoczynek, niemal na każdym etapie jego przyrządzania. Niezbędne są dwa etapy wyrastania - pierwsze, dłuższe, zaraz po pierwszym zagnieceniu i drugie, po umieszczeniu w formie do pieczenia. Nie skracaj tego czasu - masa powinna podwoić swoją objętość. Czas pieczenia ciasta wynosi około pół godziny, a po wyjęciu z pieca należy dać mu kolejną godzinę na kratce, by ostygło i nie rozmiękło pod wpływem pary wodnej. 

Z pewnością długi czas wyrastania ciasta i czas przygotowania rekompensują otrzymany efekt - gotowe ciasto drożdżowe podbije serca całej twojej rodziny i wszystkich gości. Wszystkie składniki są tanie i łatwo dostępne, dzięki czemu przyszykujesz ten wypiek nawet w niedzielę czy święta. 

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Sałatka grillowa

Sałatki Sałatka grillowa

Prosta sałatka z kilku składników polana pysznym sosem. My podałyśmy ją na g...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 80

do 15 min 15 min
1
Bengalski
Bengalski
Sałatki

Bengal Bay Watch

Sałatki Bengal Bay Watch

My name is patrol. Słoneczny patrol.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Czeska
  • Polska
  • Włoska
  • Meksykańska
  • Indyjska
  • Francuska
  • Chińska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Tajska
  • Węgierska
  • Śródziemnomorska
  • Ukraińska
  • Żydowska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek

Odsłon: 68

do 60 min 60 min
2
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Sałatka śniadaniowa z jajkiem

Śniadania Sałatka śniadaniowa z jajkiem

Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.

  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5458

do 15 min 15 min
33
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Lekka sałatka śniadaniowa

Śniadania Lekka sałatka śniadaniowa

Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.

  • Do pracy
  • Polska
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Fasolka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2547

do 15 min 15 min
12
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 697

do 30 min 30 min
6
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Kajzerka na śniadanie

Śniadania Kajzerka na śniadanie

Polecam. Łatwo zrobić, dobre jedzenie.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3391

do 15 min 15 min
18
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Sałatka grillowa

Sałatki Sałatka grillowa

Prosta sałatka z kilku składników polana pysznym sosem. My podałyśmy ją na g...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 80

do 15 min 15 min
1
Bengalski
Bengalski
Sałatki

Bengal Bay Watch

Sałatki Bengal Bay Watch

My name is patrol. Słoneczny patrol.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Czeska
  • Polska
  • Włoska
  • Meksykańska
  • Indyjska
  • Francuska
  • Chińska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Tajska
  • Węgierska
  • Śródziemnomorska
  • Ukraińska
  • Żydowska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek

Odsłon: 68

do 60 min 60 min
2
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Sałatka śniadaniowa z jajkiem

Śniadania Sałatka śniadaniowa z jajkiem

Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.

  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5458

do 15 min 15 min
33
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Lekka sałatka śniadaniowa

Śniadania Lekka sałatka śniadaniowa

Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.

  • Do pracy
  • Polska
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Fasolka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2547

do 15 min 15 min
12
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 697

do 30 min 30 min
6
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Kajzerka na śniadanie

Śniadania Kajzerka na śniadanie

Polecam. Łatwo zrobić, dobre jedzenie.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3391

do 15 min 15 min
18
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ciasto drożdżowe z kruszonką przepis babci
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

Składniki na ciasto:
  • 30 g drożdży,
  • 80 g cukru,
  • 400 g mąki,
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 3 jajka.
Składniki na kruszonkę:
  • 80 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 50 g masła.
Składniki na lukier:
  • szklanka cukru pudru,
  • łyżka soku z cytryny.
Dodatkowo:
  • rabarbar lub inne owoce.
Sposób przygotowania:
1

Zaczynamy do przygotowania rozczynu: drożdże kruszymy i przesypujemy do miski, dodajemy 3 łyżki mąki, cukier i mleko. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.

2

Przygotowujemy pozostałe składniki do ciasta. Mąkę wsypujemy do dużej miski, robimy wgłębienie, wbijamy jedno całe jajko i dwa żółtka. Dodajemy roztopione, przestudzone masło i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto dłońmi. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni i być odpowiednio napowietrzone. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3

Kiedy ciasto nam wyrasta, możemy zabrać się za przygotowanie pozostałych składników ciasta. Rabarbar dokładnie myjemy, przycinamy końcówki i obieramy. Kroimy go na kawałki o wielkości około centymetra. Następnie robimy kruszonkę. Masło siekamy na małe kawałki i łączymy z mąką oraz cukrem. Składniki na kruszonkę zagniatamy ręką, a następnie rozdrabniamy w dłoniach w taki sposób, aby stanowiły efektowną dekorację naszego wypieku.

4

Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatamy i wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, Ciasto rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni blachy. Posypujemy wierzch ciasta owocami. Następnie smarujemy górę ciasta rozkłóconym białkiem. Na koniec dekorujemy wypiek kruszonką. Ciasto ponownie odstawiamy na bok do wyrośnięcia na około 20 minut.

5

Wyrośnięte ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.

6

Przygotowujemy lukier: cukier puder przesypujemy do miski, dodajemy sok z cytryny i wszystko razem energicznie mieszamy do momentu powstania gładkiej, jednolitej konsystencji. Upieczone i przestudzone ciasto dekorujemy gęstym lukrem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki