Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z kruszonką przepisu babci to wyjątkowa propozycja na popołudniowy wypiek do kawy czy kubka ciepłego mleka. Charakteryzuje się wyjątkową prostotą przygotowania, użyciem podstawowych składników oraz jedynym w swoim rodzaju smakiem przypominającym lata dzieciństwa i wakacje na wsi u dziadków.
Do przygotowania pysznego ciasta drożdżowego potrzebne są jedynie podstawowe składniki, które zapewne masz w kuchni lub spiżarce. Ten wypiek w smaku jest tak dobry, że wszelkie dodatki są zbędne, co nie znaczy, że nie możesz z nimi eksperymentować. Bardzo dobrze smakuje ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi, takimi jak maliny, borówki czy śliwki, które dodają nuty kwaśnego smaku. Możesz też dosypać ulubionych bakalii - orzechów czy skórki kandyzowanej, które przyjemnie zmienią teksturę deseru. Są też osoby, które nie wyobrażają sobie popołudnia bez ciasta drożdżowego z rodzynkami, dlatego nie bój się dodać garść do gotowej masy na placek czy babkę drożdżową.
Niedostateczne wyrośnięcie zaczynu drożdżowego to częsta zmora osób wypiekających ciasta drożdżowe. By otrzymać idealnie wyrośnięty rozczyn, potrzebna jest dość wysoka temperatura otoczenia oraz lekko ciepłe mleko o temperaturze ok. 40 st. Celsjusza. Podobnie jajka, więc wyjmij je z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Użyj świeżych drożdży, niedawno kupionych, bo stare i odleżałe mogą nie dać koniecznej objętości. Po 10-15 minutach powinna być już widoczna dość spora piana - jeśli nie powstała, to znaczy, że drożdże nie są aktywne i należy użyć innych. Dodaj wyrośnięty rozczyn do pozostałych wszystkich składników i całość zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto przez ok. 15 minut ręcznie lub 8 minut za pomocą miksera z hakiem. Wyrabianie rozwija gluten, który pomaga ciastu rosnąć.
Standardowe proporcje składników kruszonki to 2:1:1 (mąka, cukier, masło). Możesz je delikatnie modyfikować, by otrzymać nieco bardziej chrupiącą lub wilgotną posypkę. Jeśli chcesz dodać mielone orzechy czy inne produkty, musisz odpowiednio zmniejszyć ilość wykorzystywanej mąki pszennej. Zawsze używaj też bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę, a samej kruszonki nie wyrabiaj zbyt długo, by nie dostała temperatury. Masa musi być zimna, dlatego też przed ostatecznym posypaniem wierzchu ciasta przechowuj ją w lodówce.
By twój placek drożdżowy był idealnie miękki i wilgotny, musisz pamiętać o kilku wskazówkach. Przede wszystkim unikaj nadmiaru mąki - dodawaj jej tylko tyle, by zagnieść elastyczne ciasto odchodzące od rąk. Lepiej, by było odrobinę kleiste niż zbyt suche. Wiele przepisów babć mówi o tym, by do ciasta drożdżowego nie dodawać całych jajek, a jedynie żółtka. Nie jest to niezbędne, ale jeśli masz w planach przygotowanie również bezy, zamień 3 jajka z tego przepisu na 5-6 żółtek, w zależności od ich wielkości. Dzięki temu wypiek będzie miękki i nabierze charakterystycznej, nieco żółtej barwy. Czas pieczenia wynosi około 35-40 minut, ale uważaj, by nie przeciągnąć ciasta, które stanie się wtedy suche. Trzymaj je w piecu tylko do momentu, aż włożony patyczek będzie czysty.
Ciasto drożdżowe wyjdzie idealne, jeśli dasz mu odpowiednio dużo czasu na odpoczynek, niemal na każdym etapie jego przyrządzania. Niezbędne są dwa etapy wyrastania - pierwsze, dłuższe, zaraz po pierwszym zagnieceniu i drugie, po umieszczeniu w formie do pieczenia. Nie skracaj tego czasu - masa powinna podwoić swoją objętość. Czas pieczenia ciasta wynosi około pół godziny, a po wyjęciu z pieca należy dać mu kolejną godzinę na kratce, by ostygło i nie rozmiękło pod wpływem pary wodnej.
Z pewnością długi czas wyrastania ciasta i czas przygotowania rekompensują otrzymany efekt - gotowe ciasto drożdżowe podbije serca całej twojej rodziny i wszystkich gości. Wszystkie składniki są tanie i łatwo dostępne, dzięki czemu przyszykujesz ten wypiek nawet w niedzielę czy święta.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19772
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 454
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 417
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6803
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242296
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19772
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 454
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 417
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6803
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242296
Składniki
Zaczynamy do przygotowania rozczynu: drożdże kruszymy i przesypujemy do miski, dodajemy 3 łyżki mąki, cukier i mleko. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Przygotowujemy pozostałe składniki do ciasta. Mąkę wsypujemy do dużej miski, robimy wgłębienie, wbijamy jedno całe jajko i dwa żółtka. Dodajemy roztopione, przestudzone masło i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto dłońmi. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni i być odpowiednio napowietrzone. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto nam wyrasta, możemy zabrać się za przygotowanie pozostałych składników ciasta. Rabarbar dokładnie myjemy, przycinamy końcówki i obieramy. Kroimy go na kawałki o wielkości około centymetra. Następnie robimy kruszonkę. Masło siekamy na małe kawałki i łączymy z mąką oraz cukrem. Składniki na kruszonkę zagniatamy ręką, a następnie rozdrabniamy w dłoniach w taki sposób, aby stanowiły efektowną dekorację naszego wypieku.
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatamy i wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, Ciasto rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni blachy. Posypujemy wierzch ciasta owocami. Następnie smarujemy górę ciasta rozkłóconym białkiem. Na koniec dekorujemy wypiek kruszonką. Ciasto ponownie odstawiamy na bok do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wyrośnięte ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.
Przygotowujemy lukier: cukier puder przesypujemy do miski, dodajemy sok z cytryny i wszystko razem energicznie mieszamy do momentu powstania gładkiej, jednolitej konsystencji. Upieczone i przestudzone ciasto dekorujemy gęstym lukrem.