Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, sezon dyniowy w pełni więc nie może zabraknąć przepisu na pyszne ciasto z dynią. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, puszyste i aromatyczne. Polecam upiec bo naprawdę warto.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19300
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13063
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1709
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232166
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19300
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13063
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1709
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232166
Składniki
Najpierw przygotuję puree z dyni: Dynie przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Następnie obieram i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z dynią wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C na środkową półkę i piekę około 20-25 do miękkości dyni. Upieczoną rozdrabniam dokładnie blenderem, tak żeby nie było grudek.
Puree jest już gotowe, więc czas na przygotowanie ciasta: Do mąki dodaję suche składniki oprócz cukru i mieszam. Do miski wybijam jajka dodaję cukier i przez chwilę miksuję, tak żeby cukier się rozpuścił, a jajka zbielały.
Następnie dodaję olej i przez chwilę miksuję. Po oleju dodaję puree i miksuję tak żeby składniki się połączyły.
Następnie stopniowo dodaję mąkę i miksuję na wolnych obrotach, tak żeby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto powinno być dość gęste, jeżeli jest za luźne to dodajemy trochę mąki, a jeżeli za gęste to dodajemy trochę mleka.
Gotowe ciasto przekładam do foremek wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczenie: Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Ciasto piekę do suchego patyczka, w mniejszych foremkach 20x11 ciasto piekłam około 45 minut, a w większej 26x11 piekłam około 55 minut. Upieczone wyjmuję z foremek i odstawiam do wystudzenia. Ciasto dyniowe jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa