Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam Wam kolejny już przepis na ciasto dyniowe, tym razem z dużą ilością bakalii. Ciasto wychodzi pyszne i długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi przyprawy do piernika, brązowego cukru, puree z dyni i dużej ilości bakali ma specyficzny smak i aromat, który wielu bardzo przypada do gustu. Bakali dodajemy sporo, bo ok 400 - 500 gram. Ja dałam tym razem sporo żurawiny, skórkę cytrynową barwioną, sporo rodzynek i daktyli, kilka fig, kandyzowanego barwionego ananasa i kilka orzechów włoskich i migdałów. Bakalie są słodkie, więc można dać nieco mniej cukru niż w przepisie. Całość polałam polewą czekoladową i posypałam resztą kandyzowanej skórki cytrynowej. Przepis na dyniowe puree znajdziecie we wcześniejszych moich publikacjach.
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 46
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 50
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 46
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 50
Składniki
Masło, cukier i miód rozpuszczamy w garnku. Studzimy. Jeśli chcemy mieszać ciasto robotem - przekładamy jeszcze ciepłą masę do miski robota
Po wystudzeniu do masy dodajemy jajka, puree z dyni i bakalie. Wszystko mieszamy
Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika i wszystkie sypkie składniki mieszamy. Mąkę pomału wsiewamy do masy mieszając aż do uzyskania jednolitej masy
Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 65 - 70 minut do tz suchego patyczka
Ciasto studzimy i oblewamy czekoladą lub lukrem