Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Intensywnie dyniowe, z delikatnym aromatem pomarańczy, konsystencją przypominające sernik, pyszne ciasto :-)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5596
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12164
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5155
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1517
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5596
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12164
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5155
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1517
Składniki
Dynię pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy, dodać wyciśnięty z niej sok. Dusić pod przykryciem do miękkości (kilka minut), od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliła. Następnie lekko przestudzić. Do jeszcze ciepłej masy dodać masło i cukier waniliowy, zmiksować blenderem na mus.
Jajka ubić na puszystą masę. Do musu dyniowego wcisnąć sok z drugiej pomarańczy. Ucierając mikserem dodawać kolejno cukier, miód, śmietanę, ubite jajka, przesianą mąkę i posiekane migdały. Wymieszać do połączenia się składników. Dno formy (24x24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temp. 180 stopni ok. 50-60 min. Studzić przy uchylonym piekarniku, a pozniej kilka godzin w lodówce. Można posypać cukrem pudrem lub tak jak u mnie polać biała czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z odrobiną mleka. Smacznego :-)