Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Intensywnie dyniowe, z delikatnym aromatem pomarańczy, konsystencją przypominające sernik, pyszne ciasto :-)
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1305
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1752
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9074
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1305
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1752
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9074
Składniki
Dynię pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy, dodać wyciśnięty z niej sok. Dusić pod przykryciem do miękkości (kilka minut), od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliła. Następnie lekko przestudzić. Do jeszcze ciepłej masy dodać masło i cukier waniliowy, zmiksować blenderem na mus.
Jajka ubić na puszystą masę. Do musu dyniowego wcisnąć sok z drugiej pomarańczy. Ucierając mikserem dodawać kolejno cukier, miód, śmietanę, ubite jajka, przesianą mąkę i posiekane migdały. Wymieszać do połączenia się składników. Dno formy (24x24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temp. 180 stopni ok. 50-60 min. Studzić przy uchylonym piekarniku, a pozniej kilka godzin w lodówce. Można posypać cukrem pudrem lub tak jak u mnie polać biała czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z odrobiną mleka. Smacznego :-)