Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z galaretką truskawkową i warstwą śmietanowego kremu to ciasto, które jest lekkie i orzeźwiające. Idealnie nadaje się do popołudniowej kawy, można poczęstować nim nie tylko rodzinę, ale także współpracowników np. z okazji imienin.
Blaszka o wymiarach 23 x 30 cm
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
Zacznij od upieczenia biszkoptu. Biała oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsyp 70 g cukru. Gdy masa będzie lśniąca, zacznij dodawać po jednym żółtku.
Mąkę ziemniaczaną połącz z pszenną i przesiej do masy jajecznej. Całość wymieszaj bardzo delikatnie za pomocą sylikonowej szpatułki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 45 minut. Po tym czasie wyjmij z pieca i odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj galaretkę z truskawkami. Zagotuj 800 m wody. Galaretki wsyp do dużej miski i zalej wodą, dokładnie wymieszaj, aby nie pozostawić żadnych grudek. Odstaw do wystudzenia.
Truskawki umyj i pozbaw szypułek. Pokrój na w grubą kostkę i rozłóż na wystudzonym biszkopcie.
Gdy galaretka przestygnie i będzie mieć konsystencję kisielu to znak, że można zalać nią wyłożone na biszkopcie owoce. Ciasto włóż do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretek.
W tym czasie przygotuj masę śmietanową. Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wrzącej wody. Śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem na puszystą pianę. Pod sam koniec cienik strumieniem, nie przestając ubijać, wlej żelatynę. Gotowy krem śmietanowy wyłóż równomiernie na zastygniętą galaretkę. Wierzch przyozdób startą białą i gorzką czekoladą.