Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z galaretką truskawkową i warstwą śmietanowego kremu to ciasto, które jest lekkie i orzeźwiające. Idealnie nadaje się do popołudniowej kawy, można poczęstować nim nie tylko rodzinę, ale także współpracowników np. z okazji imienin.
Blaszka o wymiarach 23 x 30 cm
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 384
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 2498
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 220
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 818
Minestrone to rodzaj zupy pomidorowej rodem z Włoch. W różnych regionach możn...
Odsłon: 144
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 384
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 2498
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 220
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 818
Minestrone to rodzaj zupy pomidorowej rodem z Włoch. W różnych regionach możn...
Odsłon: 144
Składniki
Zacznij od upieczenia biszkoptu. Biała oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsyp 70 g cukru. Gdy masa będzie lśniąca, zacznij dodawać po jednym żółtku.
Mąkę ziemniaczaną połącz z pszenną i przesiej do masy jajecznej. Całość wymieszaj bardzo delikatnie za pomocą sylikonowej szpatułki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 45 minut. Po tym czasie wyjmij z pieca i odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj galaretkę z truskawkami. Zagotuj 800 m wody. Galaretki wsyp do dużej miski i zalej wodą, dokładnie wymieszaj, aby nie pozostawić żadnych grudek. Odstaw do wystudzenia.
Truskawki umyj i pozbaw szypułek. Pokrój na w grubą kostkę i rozłóż na wystudzonym biszkopcie.
Gdy galaretka przestygnie i będzie mieć konsystencję kisielu to znak, że można zalać nią wyłożone na biszkopcie owoce. Ciasto włóż do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretek.
W tym czasie przygotuj masę śmietanową. Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wrzącej wody. Śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem na puszystą pianę. Pod sam koniec cienik strumieniem, nie przestając ubijać, wlej żelatynę. Gotowy krem śmietanowy wyłóż równomiernie na zastygniętą galaretkę. Wierzch przyozdób startą białą i gorzką czekoladą.