Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Dziadunio to maślany biszkopt z polewą z prawdziwej czekolady – prosta, ale jakże smakowita przekąska do herbaty!
Forma 25x30 cm
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 120
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 851
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 511
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 528
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 120
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 851
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 511
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 528
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Roztop masło i przestudź.
Oddziel żółtka od białek. Mikserem na wysokich obrotach ubij żółtka z cukrem na puszystą masę.
Zmniejsz obroty miksera. Stopniowo wlej do ubitych żółtek wodę, a następnie płynne masło i ekstrakt waniliowy.
Partiami dodaj do ciasta przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach – tylko do połączenia składników.
Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Wmieszaj ją delikatnie do ciasta.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 25x30 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 35 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto lekko przestudź, po czym wyłóż na stolnicę spodem do góry. Pozostaw tak do całkowitego ostudzenia.
Roztop pokruszoną czekoladę w śmietanie kremówce (uważając, by polewa się nie zagotowała). Wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Rozsmaruj tężejącą czekoladę na wierzchu (czyli spodzie) upieczonego ciasta. Oprósz wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki, by czekolada stężała.