Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Dziadunio to maślany biszkopt z polewą z prawdziwej czekolady – prosta, ale jakże smakowita przekąska do herbaty!
Forma 25x30 cm
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 878
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1957
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 449
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 878
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1957
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 449
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Roztop masło i przestudź.
Oddziel żółtka od białek. Mikserem na wysokich obrotach ubij żółtka z cukrem na puszystą masę.
Zmniejsz obroty miksera. Stopniowo wlej do ubitych żółtek wodę, a następnie płynne masło i ekstrakt waniliowy.
Partiami dodaj do ciasta przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach – tylko do połączenia składników.
Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Wmieszaj ją delikatnie do ciasta.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 25x30 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 35 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto lekko przestudź, po czym wyłóż na stolnicę spodem do góry. Pozostaw tak do całkowitego ostudzenia.
Roztop pokruszoną czekoladę w śmietanie kremówce (uważając, by polewa się nie zagotowała). Wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Rozsmaruj tężejącą czekoladę na wierzchu (czyli spodzie) upieczonego ciasta. Oprósz wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki, by czekolada stężała.