Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eleganckie, a zarazem lekkie ciasto przełożone delikatnym kremem i galaretką, z subtelnym, kwaskowym akcentem konfitury żurawinowej.
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 97
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 76
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 132
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 79
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 170
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 97
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 76
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 132
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 79
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 170
Składniki
Biszkopty: Formę o wymiarach ok. 36x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, a w przypadku ciemnego biszkoptu także z kakao. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do formy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 30-35 minut, a następnie wystudzić. Ciemny biszkopt przekroić na pół, dolny blat nasączyć wodą wymieszaną z konfiturą żurawinową.
Galaretka: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić, włożyć do lodówki i mieszać od czasu do czasu. Gdy galaretka zacznie tężeć, ostrożnie wyłożyć ją na nasączony dolny blat ciemnego biszkoptu i włożyć ciasto do lodówki. Gdy galaretka stężeje, przykryć ją jasnym biszkoptem i nasączyć go połową ponczu z sokiem cytrynowym.
Krem: Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnej wody. Resztę wody mocno podgrzać i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie, ciągle ubijając, dodawać partiami serek mascarpone. Pod koniec ubijania powoli wlewać wystudzoną żelatynę. ¾ kremu wyłożyć na jasny biszkopt, wyrównać i przykryć górnym blatem ciemnego biszkoptu. Nasączyć biszkopt resztą ponczu z sokiem cytrynowym. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i polać wystudzoną czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem mleka. Dodatkowo można udekorować ciasto czekoladowymi cukierkami.
Wstawić ciasto do lodówki do momentu stężenia kremu.