Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne dwukolorowe ciasto z sezonowymi owocami
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 349
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3963
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 349
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3963
Składniki
Ciasto: W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia Jajka ubij z cukrem na białą i puszystą masę (5-10 min) Dodaj olej i zmiksuj Naprzemiennie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko w 3-4 partiach, mieszaj delikatnie za pomocą szpatułki Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodaj kakao i 2 łyżki mleka Na blaszkę wyłożoną papierem wylej najpierw jasne ciasto, a potem ciemne, rozprowadź równomiernie Piecz w 180°C przez ok. 35 min do suchego patyczka Pozostaw do wystudzenia
Masa: Połowę mleka zagotuj Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę Dodaj skrobię i drugą połowę mleka, zmiksuj Do żółtek wlej powoli gotujące się mleko, cały czas miksując Przelej całość do garnka i gotuj na małym ogniu do powstania bąbli powietrza Odstaw do całkowitego wystudzenia Miękkie masło zmiksuj, a następnie cały czas miksując, dodaj po łyżce zimny budyń Śmietankę ubij z łyżeczką cukru waniliowego Połącz masę budyniową z bitą śmietaną mieszając szpatułką Gotową masę wyłóż na ostudzone ciasto i wyrównaj Wstaw do lodówki do schłodzenia
Polewa: Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali Rozsmaruj na schłodzonym cieście lub zrób wzorki workiem cukierniczym lub łyżką