Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne dwukolorowe ciasto z sezonowymi owocami
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 107
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 142
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 107
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 142
Składniki
Ciasto: W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia Jajka ubij z cukrem na białą i puszystą masę (5-10 min) Dodaj olej i zmiksuj Naprzemiennie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko w 3-4 partiach, mieszaj delikatnie za pomocą szpatułki Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodaj kakao i 2 łyżki mleka Na blaszkę wyłożoną papierem wylej najpierw jasne ciasto, a potem ciemne, rozprowadź równomiernie Piecz w 180°C przez ok. 35 min do suchego patyczka Pozostaw do wystudzenia
Masa: Połowę mleka zagotuj Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę Dodaj skrobię i drugą połowę mleka, zmiksuj Do żółtek wlej powoli gotujące się mleko, cały czas miksując Przelej całość do garnka i gotuj na małym ogniu do powstania bąbli powietrza Odstaw do całkowitego wystudzenia Miękkie masło zmiksuj, a następnie cały czas miksując, dodaj po łyżce zimny budyń Śmietankę ubij z łyżeczką cukru waniliowego Połącz masę budyniową z bitą śmietaną mieszając szpatułką Gotową masę wyłóż na ostudzone ciasto i wyrównaj Wstaw do lodówki do schłodzenia
Polewa: Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali Rozsmaruj na schłodzonym cieście lub zrób wzorki workiem cukierniczym lub łyżką