Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne dwukolorowe ciasto z sezonowymi owocami
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39239
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 406
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 177
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9261
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39239
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 406
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 177
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9261
Składniki
Ciasto: W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia Jajka ubij z cukrem na białą i puszystą masę (5-10 min) Dodaj olej i zmiksuj Naprzemiennie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko w 3-4 partiach, mieszaj delikatnie za pomocą szpatułki Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodaj kakao i 2 łyżki mleka Na blaszkę wyłożoną papierem wylej najpierw jasne ciasto, a potem ciemne, rozprowadź równomiernie Piecz w 180°C przez ok. 35 min do suchego patyczka Pozostaw do wystudzenia
Masa: Połowę mleka zagotuj Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę Dodaj skrobię i drugą połowę mleka, zmiksuj Do żółtek wlej powoli gotujące się mleko, cały czas miksując Przelej całość do garnka i gotuj na małym ogniu do powstania bąbli powietrza Odstaw do całkowitego wystudzenia Miękkie masło zmiksuj, a następnie cały czas miksując, dodaj po łyżce zimny budyń Śmietankę ubij z łyżeczką cukru waniliowego Połącz masę budyniową z bitą śmietaną mieszając szpatułką Gotową masę wyłóż na ostudzone ciasto i wyrównaj Wstaw do lodówki do schłodzenia
Polewa: Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali Rozsmaruj na schłodzonym cieście lub zrób wzorki workiem cukierniczym lub łyżką