Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Fantazja to czekoladowo-malinowy, łatwy w przygotowaniu torcik, który możesz zaserwować gościom przy ważnej okazji.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4452
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4452
Składniki
Roztop w rondelku masło i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj i przestudź.
Utrzyj jajka z cukrem. Dodaj do nich maślankę i zmiksuj. Do masy wlej masło z czekoladą. Ponownie zmiksuj do połączenia składników.
Do masy przesiej przez sitko mąkę, kakao i sodę. Wymieszaj do połączenia składników.
Przelej ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24-26 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 45 minut – do suchego patyczka. Wystudź np. na dużej desce do krojenia, odwrócone „do góry dnem” (dzięki temu blaty będą płaskie). Po wystudzeniu przekrój na dwa blaty.
Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Ubij mocno schłodzoną kremówkę. Wlej do niej płynną żelatynę z mlekiem i energicznie wymieszaj. Zmiksuj krótko z serkiem mascarpone i dosłodź do smaku.
Na dolnym blacie ciasta rozsyp równomiernie maliny. Wyłóż połowę kremu i wyrównaj. Dociśnij lekko drugim blatem i wyłóż resztę kremu. Włóż ciasto z powrotem do formy i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Do połowy proszku użyj 200 ml wody. Lekko przestudzoną, ale wciąż płynną galaretkę cienką strużką przelej na ciasto (na stężały krem). Wstaw z powrotem do lodówki. Jeśli chcesz, w trakcie tężenia galaretki ozdób ją np. sosem waniliowym albo czekoladowym.