Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Starałam się zrobić ciasto odpowiednie dla diety IO (choć dopiero się uczę i błądzę trochę jak we mgle). Wyszło pyszne, ale następnym razem zmieniłabym co nieco.
Śledzie zawierają kwasy omega 3, są bogatym źródłem witaminy A, D i E, która...
Odsłon: 281
Brukselka smażona w sosie sojowym, lekko karmelizowana, to danie o intensywny...
Odsłon: 3860
Przedstawiam dziś bardzo stary przepis z mojego zeszytu, a są to ciasteczka s...
Odsłon: 6216
Śledzie zawierają kwasy omega 3, są bogatym źródłem witaminy A, D i E, która...
Odsłon: 281
Brukselka smażona w sosie sojowym, lekko karmelizowana, to danie o intensywny...
Odsłon: 3860
Przedstawiam dziś bardzo stary przepis z mojego zeszytu, a są to ciasteczka s...
Odsłon: 6216
Składniki
Robiłam na sporą blachę 39cmx23cm (wyszło 18 porcji widocznych na zdjęciu) O ile dobrze policzyłam to ładunek glikemiczny na 1 porcję bez musu jabłkowego wychodzi 9,38 ale jak się pomyliłam w obliczeniach to proszę mnie poprawić. Liczyłam bez musu, ponieważ mus jest zależny od tego z jakich będzie owoców i z jakimi dodatkami. Ja robiłam własny mus jabłkowy i nie liczyłam dokładnie ile mi wyszło w nim wartości odżywczych. Założyłam, z pomocą aplikacji fitatu, że 1 porcja to: ciasto bez musu: btw - 6,4g/10,8g/11,9g - 154kcal mus jabłkowy: btw - 0,4g/0,4g/13g - 54kcal ciasto z musem: btw - 6,8g/11,2g/24,9g - 208kcal Dodam również, że węgle w cieście bez musu to 11,9g z czego tylko 0,55 to cukry.
Ciasto: 2 puszki czerwonej fasoli (bardzo dobrze wypłukanej z zalewy) 4 jajka 9 łyżek erytrolu 10 łyżeczek kakao (ja miałam takie średnio czubate) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Włączyć piekarnik, dół bez t-o, 185*C. Fasolę BARDZO dobrze opłukać. Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Zblendować fasolę z żółtkami na bardzo gładką masę. Dodać kakao, erytrol, proszek do pieczenia. Ubić białka i dodać do masy. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec ok 45 minut na środkowym poziomie bez termoobiegu. Po upieczeniu odczekać aż wystygnie (można po jakimś czasie włożyć do lodówki, aby szybciej się zrobiło zimne). Jak wystygnie to ściągnąć papier do pieczenia a ciasto ponownie włożyć do blachy.
Biała pianka: śmietanka 30% 330g mleczko kokosowe 400g żelatyna 20g cukier wanilinowy 1 opakowanie erytrol z 2 łyżki opcjonalnie wiórki kokosowe i draże kokosowe (korsarze), wtedy przepis nie dla IO. Mleko kokosowe oddzielić płynne od rzadkiego (teraz już wiem, że najlepiej, aby miało 80% masy kokosowej, moje miało ok 60% więc za mało). Rozpuścić żelatynę. Najpierw namoczyć w 2 łyżkach mleka kokosowego. Później podgrzać w 1/4 szklanki mleka kokosowego rzadkiego, ważne, aby nie zagotować i aby zbyt ciepłe nie było) Ubić gęstą część a rzadką namoczyć ciasto fasolowe, wcześniej robiąc w nim dziurki widelcem). Ubić śmietankę z erytrolem i cukrem wanilinowym. Do ubitej śmietanki włożyć ubite mleko kokosowe (to gęste) i dalej ubijać. Powoli wlewać rozpuszczoną i chłodną żelatynę i dalej ubijać. Opcjonalnie dodać wiórki kokosowe (ilość według uznania) i draże kokosowe (ok 2 opakowań). Wtedy już nie będzie dla IO, ale też fajnie pasuje dla tych co nie potrzebują liczyć cukrów. Wlać na ciasto fasolowe. Włożyć do lodówki.
Mus jabłkowy Ja miałam domowy z jabłek, cynamonu i erytrolu (1l słoik) Dodałam 20g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody. Wyłożyłam na piankę, gdy ta stężała i znowu do lodówki na chwilę.