Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowy biszkopt przekładany masą twarogowo - figową, udekorowany karmelizowanymi figami.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 877
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 159
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 8465
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 877
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 159
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 8465
Składniki
Biszkopt: (u mnie na tortownicy 26cm) Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajmy pianę z białek i mak, mieszamy delikatnie łyżką. Wykładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po ostudzeniu kroimy na pół. Masa: Ciepłe masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy serki kanapkowe i dżem figowy i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Figi karmelizowane: Na patelni podgrzewamy masło. Gdy się rozpuści rozsypujemy równomiernie łyżkę cukru. Układamy figi pokrojone w plastry (nie mogą być zbyt cienkie) i posypujemy resztą cukru. Kiedy nabiorą ładnego koloru obracamy na drugą stronę. Uwaga! Plasterki są bardzo delikatne, więc trzeba to zrobić uważnie. Dolny biszkopt smarujemy masą z serków i dżemu. Kładziemy górny biszkopt, smarujemy go dżemem figowym i układamy jeszcze ciepłe karmelizowane figi. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.