Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Gąbka inspirowane jest biszkoptem japońskim, który jest niesamowicie sprężysty, a do tego puszysty i lekki jak piórko. Ten wypiek przygotowuje się poprzez ubijanie jajek w kąpieli wodnej razem z cukrem, dlatego jest tak delikatny.
tortownica o średnicy 27-28 cm
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 586
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 19762
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 457
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 586
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 19762
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 457
Składniki
Wbij jajka do metalowej lub szklanej miski. Dodaj cukier puder i cukier wanilinowy. Umieść miskę nad garnkiem z gorącą wodą tak, aby jajka podgrzewały się parą, nie wodą i ubijaj mikserem na średnich obrotach. Ubijaj do momentu aż masa się podgrzeje i lekko zgęstnieje.
Zdejmij miskę z pary i kontynuuj ubijanie aż masa będzie jasna, bardzo puszysta. Musi się jednak schłodzić.
Mąkę przesiej przez sitko, a następnie porcjami dodawaj do masy jajecznej, delikatnie mieszając (najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką).
Tortownicę o wielkości ok. 27-28 cm wyłóż papierem do pieczenia i natłuść boki. Przelej ciasto do formy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 40 minut aż wierzch się lekko zrumieni, a boki zaczną odstawać od formy.