Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto genueńskie to kwintesencja czekoladowego smaku. Koniecznie zapamiętaj nasz przepis.
Do tego przepisu użyj okrągłej formy o średnicy 22-23 cm.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4520
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34318
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2027
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113718
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4520
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34318
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2027
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113718
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Masło podgrzej na małym palniku i poczekaj aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
Oddziel białka od żółtek, dodaj szczpytę soli i zacznij je ubijać na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier i jeszcze chwilę miksuj, aż masa zrobi się błyszcząca. Dodaj żółtka i połącz krótko składniki.
Przesiej mąkę i kakao z proszkiem do pieczenia w małej miseczce. Dodaj do przygotowanych białek z żółtkami i wymieszaj. Wlej delikatnie masło, a następnie zmiksuj krótko (albo wymieszaj łyżką), tylko do połączenia składników. Masa nie może zmniejszyć swojej objętości.
Ciasto przelej do formy i piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka. Nie używaj termoobiegu. Biszkopt ostudź.
Przygotuj teraz mus. Na małym ogniu podgrzej 1/3 cukru (czyli 50 g), żółtka, kakao i śmietankę. Dla pewności, żeby nie zagotować masy, możesz też podgrzewać ją w kąpieli wodnej tak samo jak rozpuszcza się czekoladę. Mieszaj tak długo, aż całość zgęstnieje, a cukier się rozpuści.
Zdejmij masę, dodaj pokrojone w kostkę masło i posiekaną czekoladę. Mieszaj szpatułką tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Ubij białka z odrobiną soli, pod koniec dodawaj cukier i dalej miksuj na wysokich obrotach. Połącz z musem czekoladowym. Wylej go na upieczony biszkopt i wstaw do lodówki na całą noc. Udekoruj polewą czekoladową oraz wiórkami czekolady.