Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
„Goście jadą” to obłędnie czekoladowe ciasto, które ratuje każdą sytuację, kiedy telefon dzwoni, a za rogiem widać już nadjeżdżających gości. Gęste, wilgotne i pokryte bogatą, czekoladową glazurą ciasto z pewnością zaskoczy każdego. Dodaj porcję puszystej, domowej bitej śmietany do dekoracji i obserwuj, jak rozmowy przy stole cichną, a twarze rozjaśniają się błogim uśmiechem. Takie ciasto może sprawić, że goście będą przyjeżdżać znacznie częściej (a może i bez zapowiedzi!).
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1831
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4675
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1831
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4675
Składniki
Tortownicę (20-22 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść masłem i obsyp mąką. Czekoladę lub kuwerturę posiekaj i rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Przesiej mąkę, dodaj kakao i proszek do pieczenia, po czym wymieszaj i odstaw. Do miski wbij białka jaj i ubijaj ze szczyptą soli na sztywno, utrwalając połową cukru. W drugiej misce utrzyj miękkie masło z cukrem i miksuj, aby````` masa była jasna. Dodawaj po jednym żółtku i nadal miksuj. Przelej przestudzoną czekoladę i połącz na jednolitą masę. Wyłącz mikser i zacznij przesypywać mączną mieszankę, mieszaj łyżką. Na koniec dodawaj partiami ubite białka i połącz je z masą czekoladową. Wymieszaj ciasto do połączenia i przelej do przygotowanej foremki. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 35 minut. Po tym czasie wyjmij z pieca, lekko ostudź, wyjmij z formy i ostudź na kratce.
Ostygły placek przetnij poziomo ostrym nożem na dwa równe blaty. Po czym przesmaruj lekko podgrzanym i gładkim dżemem, a następnie złóż ponownie ciasto. Użyj ok. połowy porcji dżemu, natomiast resztą posmaruj placek na zewnątrz.
Przygotuj glazurę. Do małego garnka wsyp cukier, wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez kilka minut (cukier powinien się rozpuścić i lekko skarmelizować). Następnie wrzuć posiekaną czekoladę lub kuwerturę i energicznie wymieszaj. Masa powinna być jednorodna i błyszcząca. Powstałą glazurą polej ciasto, rozprowadź szpatułką do uzyskania idealnej gładkości i odstaw ciasto do zastygnięcia. Ciasto „Goście jadą” serwuj z porcją domowej, bitej śmietany.