Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie ciasto gruszkowe z czekoladą może „posłużyć” nawet jako tort urodzinowy. Pyszne ciasto migdałowe, gruszki duszone w rumie i miodzie i czekolada
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2695
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 589
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 216
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6489
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 411
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2695
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 589
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 216
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6489
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 411
Składniki
Mąkę tortową, proszek do pieczenia, mielone migdały, masło, cukier, jajka i mleko umieszczam w misce i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wykładam do tortownicy (ja użyłam rozmiaru 23 cm, ale polecam rozmiar 26, a nawet 28 cm – ciasto będzie wtedy niższe, ale moim skromnym zdaniem będzie smaczniejszy stosunek ciasta do gruszek
Gruszki obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroję jeszcze wzdłuż. Czyli z jednej gruszki mam 8 podłużnych cząstek. Miód, rum i wodę podgrzewam w garnku, wkładam pokrojone gruszki i duszę na małym ogniu 15 minut. Następnie odstawiam całość do wystygnięcia. Upieczone ciasto również odstawiam do przestygnięcia.
Czekolady i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej (w garnuszku nad parą wodną) i odstawiam do przestygnięcia. Jeśli ciasto wyrosło na środku zbyt mocno, ścinam je lekko i wyrównuję, a następnie układam na nim gruszki (rysunek pomocniczy na końcu). Ciasto możesz posmarować też delikatnie czekoladą i dopiero układać gruszki, będą lepiej się trzymały. Na gruszki wylewam przestudzoną czekoladę i odstawiam do zastygnięcia. Ciasto przyozdobiłam bitą śmietaną bez cukru. Jeśli przechowujesz ciasto w lodówce, warto wyciągnąć je 20 minut przed podaniem, żeby czekolada się nie kruszyła przy krojeniu. Ciasto gruszkowe z czekoladą gotowe. Smacznego