Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie ciasto gruszkowe z czekoladą może „posłużyć” nawet jako tort urodzinowy. Pyszne ciasto migdałowe, gruszki duszone w rumie i miodzie i czekolada
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22371
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14102
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4388
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43386
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 543
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 482
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22371
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14102
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4388
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43386
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 543
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 482
Składniki
Mąkę tortową, proszek do pieczenia, mielone migdały, masło, cukier, jajka i mleko umieszczam w misce i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wykładam do tortownicy (ja użyłam rozmiaru 23 cm, ale polecam rozmiar 26, a nawet 28 cm – ciasto będzie wtedy niższe, ale moim skromnym zdaniem będzie smaczniejszy stosunek ciasta do gruszek
Gruszki obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroję jeszcze wzdłuż. Czyli z jednej gruszki mam 8 podłużnych cząstek. Miód, rum i wodę podgrzewam w garnku, wkładam pokrojone gruszki i duszę na małym ogniu 15 minut. Następnie odstawiam całość do wystygnięcia. Upieczone ciasto również odstawiam do przestygnięcia.
Czekolady i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej (w garnuszku nad parą wodną) i odstawiam do przestygnięcia. Jeśli ciasto wyrosło na środku zbyt mocno, ścinam je lekko i wyrównuję, a następnie układam na nim gruszki (rysunek pomocniczy na końcu). Ciasto możesz posmarować też delikatnie czekoladą i dopiero układać gruszki, będą lepiej się trzymały. Na gruszki wylewam przestudzoną czekoladę i odstawiam do zastygnięcia. Ciasto przyozdobiłam bitą śmietaną bez cukru. Jeśli przechowujesz ciasto w lodówce, warto wyciągnąć je 20 minut przed podaniem, żeby czekolada się nie kruszyła przy krojeniu. Ciasto gruszkowe z czekoladą gotowe. Smacznego