Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Grzesiek to prawdziwa gratka dla miłośników wielowarstwowych deserów! Wilgotny kakaowy biszkopt, chrupiąca beza z orzechami, wiórkami kokosowymi i wafelkami, a do tego aksamitny krem budyniowo-czekoladowy. Na dodatek na wierzchu czeka cię dużo czekolady. Ciasto wygląda wyjątkowo i jeszcze lepiej smakuje.
Wymiary: 21 × 32 cm
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118796
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8713
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3181
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2559
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118796
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8713
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3181
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2559
Składniki
W pierwszej kolejności zrób biszkopt kakaowy. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Dodaj żółtka, jedno po drugim. Zmiksuj tylko do połączenia. Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wsyp do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przelej do blaszki 21 × 32 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 18-20 minut w 180°C. Wystudź.
Teraz zrób piankę. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Gdy piana się spieni, dodawaj stopniowo cukier. Miksuj po każdym dodaniu 2-3 minuty aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodaj mielone orzechy, wiórki kokosowe oraz pokruszone wafelki. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Masę przełóż do blaszki o tych samych wymiarach z papierem do pieczenia. Piecz 20-25 minut w 180°C aż pianka lekko się zarumieni.
Zrób teraz krem. Do miski wlej 1 szklankę mleka. Dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier oraz żółtka, dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Wlej masę żółtkową i ugotuj gęsty budyń. Przykryj folią spożywczą, dociśnij do powierzchni i wystudź.
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodawaj po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodaj do kremu. Krótko zmiksuj aż konsystencja będzie gładka i puszysta.
Zrób ostatnią warstwę, czyli polewę. Obie czekolady i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Delikatnie wymieszaj. Nie musisz uzyskać idealnie jednolitej masy, lekki marmurek wygląda pięknie. Orzechy posiekaj i przygotuj do posypania.
Na spód ułóż biszkopt kakaowy. Posmaruj go połową kremu. Połóż piankę orzechowo-kokosową. Posmaruj ją drugą częścią kremu. Wierzch polej polewą czekoladową i od razu posyp orzechami. Wstaw ciasto na minimum 2-3 godziny do lodówki, aby warstwy się ustabilizowały.