Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto harataniec jest niezwykle pyszne, kruche ciasto z powidłami, masą serową i puszystą pianką tworzy niezwykle harmonijną całość. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tego ciasta, koniecznie powinieneś jak najszybciej nadrobić zaległości.
Tortownica o średnicy 26 cm
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 682
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 654
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 247
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 682
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 654
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 247
Składniki
Mąkę przesiej wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj mało pokrojone na mniejsze kawałki, żółtka i łyżkę śmietany – wszystko posiekaj za pomocą noża. Gdy składniki zaczną się łączyć wyrób ciasto za pomocą dłoni. Uformuj w zgrabną kulę i podziel na dwie części. Jedną zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki. Drugą rozwałkuj na wielkość foremki i ponakłuwaj. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.
Masa serowa. Do miski przełóż ser, dodaj cukier i zacznij miskować. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Pod sam koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze przez minutę.
Pianka. Zacznij ubijać białka, gdy będą gęstnieć, dodaj cukier i nadal miksuj. Gdy cukier się rozpuści, wsyp kisiel i jeszcze przez chwilę ubijaj.
Na podpieczonym i wystudzonym spodzie rozprowadź równomiernie powidła. Następnie wyłóż masę serową i wygładź. Na jej wierzch przełóż ubite białka. Wyciągnij drugą połowę ciasta z lodówki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, tak, aby pokryły całą warstwę pianki z białek.
Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez około 45 minut w 180 stopniach C.