Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne na lato - herbaciany biszkopt, przekładany serowo-gruszkową masą z gruszkami w galaretce.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11975
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16524
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5322
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11975
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16524
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5322
Składniki
Biszkopt. Robiłam ciasto w tortownicy 26cm. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną cukru, żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i matchę. Na końcu mieszamy z ubitymi białkami. Wylewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut. Po ostudzeniu kroimy na 2 części. Ciasto ma brązowy kolor i piękny aromat herbaciany. Gruszki: Połowę gruszek ze słoika zostawiamy i kroimy w plasterki - warto wybrać te ładniejsze, bo będą na górze ciasta. Resztę gruszek miksujemy blenderem na gładką masę. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Można ewentualnie dodać do niej podczas gotowania łyżeczkę mąki ziemniaczanej (ja nie dodawałam). Krem: Budyń śmietankowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale zamiast mleka używamy mieszanki 250ml mleka i 150ml zalewy z gruszek. Nie dodajemy cukru - zalewa z gruszek jest wystarczająco słodka. Po ostudzeniu budyń miksujemy z serkiem twarogowym. Galaretkę gruszkową przyrządzamy zgodnie z instrukcją i odstawiamy, aby lekko stężała. Powinna być na tyle gęsta, aby nie spłynęła z ciasta. Dolny blat ciasta nasączamy zalewą z gruszek. Wykładamy mus gruszkowy, masę serową, drugi blat. Znów nasączamy i układamy plasterki gruszek i nakładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.