Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co to za ciasto? wyglądem bardzo przypomina Panią Walewską, ale smakuje inaczej. Składa się ze spodów z kruchego ciasta, posmarowanych dżemem porzeczkowym, posypanych orzechami, z bezy i startego ciasta. Spody przełożone są kremem kajmakowym. Ciasto jest wysokie, bardzo eleganckie, wspaniale smakuje.
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 503
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4904
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5161
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 375
Devolay z mięsa mielonego to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygoto...
Odsłon: 189
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 503
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4904
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5161
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 375
Devolay z mięsa mielonego to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygoto...
Odsłon: 189
Składniki
***ciasto można sobie przygotować wieczorem dzień wcześniej
I SPÓD (drugi robimy tak samo)
Część ciasta z lodówki wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki ok 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia . Smarujemy połową dżemu porzeczkowego, posypujemy połową orzechów.
3 białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia Dodajemy kisiel, ocet i wszystko miksujemy do połączenia-ma nam powstać ciężka, gęsta masa.
Masę wykładamy na orzechy, posypujemy pierwszą startą częścią ciasta z zamrażarki
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 30 min
Tak samo robimy drugi spód wykorzystując drugą cześć ciasta z lodówki, z zamrażarki, drugą połowę dżemu, orzechów i białek.
Mamy mieć dwa takie same spody.
KREM
Budynie gotujemy w 750ml mleka-nie słodzimy (krem posłodzi nam kajmak)
Budyń studzimy do temp pokojowej
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy budyń.
Miksujemy, dodajemy kajmak i miksujemy do połączenia.
Kremem przekładamy spody
Ciasto powinno poleżeć w lodówce całą noc by nabrać smaku, wilgoci
Następnego dnia pięknie się kroi, bardzo elegancko wygląda, jest wspaniałe, kremowe, delikatne
Bardzo polecam i życzę smacznego
CIASTO/SPODY
Składniki na ciasto dajemy do miski (białka odkładamy sobie osobno 3 i 3) masło lub margaryna ma bć zimna i posiekana drobno-zagniatamy ciasto rękami lub robotem z hakiem.
Dzielimy je na dwie części, potem z każdej części odrywamy jeszcze 1/4 czyli mamy mieć 4 kawałki ciasta-dwa duże i dwa małe. Wsadzamy je do woreczków-części duże do lodówki a części małe do zamrażarki