Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 25-02-2025
Co to za ciasto? wyglądem bardzo przypomina Panią Walewską, ale smakuje inaczej. Składa się ze spodów z kruchego ciasta, posmarowanych dżemem porzeczkowym, posypanych orzechami, z bezy i startego ciasta. Spody przełożone są kremem kajmakowym. Ciasto jest wysokie, bardzo eleganckie, wspaniale smakuje.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 161
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104515
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 339
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9045
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 161
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104515
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 339
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9045
Składniki
***ciasto można sobie przygotować wieczorem dzień wcześniej
I SPÓD (drugi robimy tak samo)
Część ciasta z lodówki wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki ok 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia . Smarujemy połową dżemu porzeczkowego, posypujemy połową orzechów.
3 białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia Dodajemy kisiel, ocet i wszystko miksujemy do połączenia-ma nam powstać ciężka, gęsta masa.
Masę wykładamy na orzechy, posypujemy pierwszą startą częścią ciasta z zamrażarki
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 30 min
Tak samo robimy drugi spód wykorzystując drugą cześć ciasta z lodówki, z zamrażarki, drugą połowę dżemu, orzechów i białek.
Mamy mieć dwa takie same spody.
KREM
Budynie gotujemy w 750ml mleka-nie słodzimy (krem posłodzi nam kajmak)
Budyń studzimy do temp pokojowej
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy budyń.
Miksujemy, dodajemy kajmak i miksujemy do połączenia.
Kremem przekładamy spody
Ciasto powinno poleżeć w lodówce całą noc by nabrać smaku, wilgoci
Następnego dnia pięknie się kroi, bardzo elegancko wygląda, jest wspaniałe, kremowe, delikatne
Bardzo polecam i życzę smacznego
CIASTO/SPODY
Składniki na ciasto dajemy do miski (białka odkładamy sobie osobno 3 i 3) masło lub margaryna ma bć zimna i posiekana drobno-zagniatamy ciasto rękami lub robotem z hakiem.
Dzielimy je na dwie części, potem z każdej części odrywamy jeszcze 1/4 czyli mamy mieć 4 kawałki ciasta-dwa duże i dwa małe. Wsadzamy je do woreczków-części duże do lodówki a części małe do zamrażarki