Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie połączenie jabłecznika i sernika
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 352
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 284
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 352
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 284
Składniki
Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce. Dodajemy 20 dag cukru i smażymy je przez około 10 minut. Pod koniec smażenia wsypujemy opakowanie czerwonej galaretki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy biszkopt. Przygotowujemy 4 jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy 16 dag cukru. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka. Dodajemy do białek. Do tak powstałej masy przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Blachę o wymiarach 25 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masę wylewamy na przygotowaną blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut, aż do uzyskania suchego patyczka.
Przygotowujemy masę serową. 5 jajek ucieramy z 20 dag cukru. Do utartej masy dodajemy śmietankę, serek mascarpone i przygotowany ser (np. z wiadereczka). Dodajemy budyń. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na upieczony i przestudzony biszkopt wykładamy masę jabłkową, a następnie masę serową. Posypujemy skórką pomarańczową. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni używając tylko górnej grzałki. Wstawiamy przygotowane ciasto i pieczemy przez około 50 minut.