Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pyszne ciasto z bananami, cytrynową galaretką i delikatnym kremem zawsze robi wrażenie na gościach.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28509
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28509
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Biszkopt: Formę o wymiarach ok. 36x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki i kakao przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do formy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 minut. Po wystudzeniu przekroić biszkopt w ok. 2/3 wysokości. Dolną, grubszą część, naponczować konfiturą wymieszaną z cukrem, sokiem i wodą.
Banany przekroić wzdłuż na pół, posmarować sokiem z cytryny i ułożyć w rzędach na biszkopcie.
Galaretka: Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, całkowicie wystudzić i włożyć do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wyłożyć ją na banany i włożyć ciasto do lodówki.
Krem: Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnej wody. Resztę wody mocno podgrzać i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę. Śmietanę lekko ubić, dodać serek mascarpone oraz cukier puder i ubić całość na gęsty krem. Pod koniec ubijania powoli wlewać wystudzoną żelatynę. Na koniec wmieszać łyżką startą czekoladę. ¾ kremu wyłożyć na stężałą galaretkę i przykryć górną częścią biszkopta. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i udekorować startą czekoladą.