Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pyszne ciasto z bananami, cytrynową galaretką i delikatnym kremem zawsze robi wrażenie na gościach.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 727
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5381
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9192
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 108
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 83
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 727
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5381
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9192
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 108
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 83
Składniki
Biszkopt: Formę o wymiarach ok. 36x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki i kakao przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do formy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 minut. Po wystudzeniu przekroić biszkopt w ok. 2/3 wysokości. Dolną, grubszą część, naponczować konfiturą wymieszaną z cukrem, sokiem i wodą.
Banany przekroić wzdłuż na pół, posmarować sokiem z cytryny i ułożyć w rzędach na biszkopcie.
Galaretka: Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, całkowicie wystudzić i włożyć do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wyłożyć ją na banany i włożyć ciasto do lodówki.
Krem: Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnej wody. Resztę wody mocno podgrzać i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę. Śmietanę lekko ubić, dodać serek mascarpone oraz cukier puder i ubić całość na gęsty krem. Pod koniec ubijania powoli wlewać wystudzoną żelatynę. Na koniec wmieszać łyżką startą czekoladę. ¾ kremu wyłożyć na stężałą galaretkę i przykryć górną częścią biszkopta. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i udekorować startą czekoladą.