Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na makowcu japońskim z masą serową, mandarynkami i galaretką. Ciasto idealne na świąteczny stół, nie dość że pyszne to ślicznie prezentuje się.
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2730
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 211
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 236
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2730
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 211
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 236
Składniki
makowiec-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami.Dodać mak, odciśnięte tarte jabłka,orzechy, kokos, proszek do pieczenia,grysik i chlust olejku.Wymieszać wszystko łyżką drewnianą. Białka ubić ze szczyptą soli potem z cukrem (1/2 szklanki). Pianę dodawać porcjami do ciasta i delikatnie wymieszać, ale nie długo.Przelać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 min. w 175 *C. Po upieczeniu obrócić na deskę, zdjąć papier i zostawić do ostygnięcia. Makowiec ponownie włożyć do tej samej blaszki, lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.
masa- Sporządzić żelatynę w/g wskazówek na opakowaniu.Ubić śmietankę z pudrem z śmietan-fixem, potem serem. Po trochu dolewać letniej żelatyny, ciągle miksując. Wyłożyć na makowiec.
Mandarynki odsączyć i ułożyć na masie. Całość trochę schłodzić.
galaretka-Wodę zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić w niej galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia. Polać po mandarynkach i schłodzić do stężenia. Można zostawić takie, albo posypać posypką, czy zrobić rozetki z bitej śmietany.