Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na makowcu japońskim z masą serową, mandarynkami i galaretką. Ciasto idealne na świąteczny stół, nie dość że pyszne to ślicznie prezentuje się.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 146
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4336
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11768
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6728
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13851
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 146
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4336
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11768
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6728
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13851
Składniki
makowiec-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami.Dodać mak, odciśnięte tarte jabłka,orzechy, kokos, proszek do pieczenia,grysik i chlust olejku.Wymieszać wszystko łyżką drewnianą. Białka ubić ze szczyptą soli potem z cukrem (1/2 szklanki). Pianę dodawać porcjami do ciasta i delikatnie wymieszać, ale nie długo.Przelać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 min. w 175 *C. Po upieczeniu obrócić na deskę, zdjąć papier i zostawić do ostygnięcia. Makowiec ponownie włożyć do tej samej blaszki, lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.
masa- Sporządzić żelatynę w/g wskazówek na opakowaniu.Ubić śmietankę z pudrem z śmietan-fixem, potem serem. Po trochu dolewać letniej żelatyny, ciągle miksując. Wyłożyć na makowiec.
Mandarynki odsączyć i ułożyć na masie. Całość trochę schłodzić.
galaretka-Wodę zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić w niej galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia. Polać po mandarynkach i schłodzić do stężenia. Można zostawić takie, albo posypać posypką, czy zrobić rozetki z bitej śmietany.