Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto jogurtowe z jabłkami i budyniem waniliowym. Szybkie, łatwe do upieczenia, zawsze się udaje.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5650
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 945
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33288
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 90
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5650
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 945
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33288
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 90
Składniki
Formę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Potrzebny nam będzie jeden worek cukierniczy lub woreczek foliowy. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Najpierw przygotowujemy budyń. Do rondelka z grubym dnem wbijamy jajko, dodajemy resztę składników. Mieszamy całość rózgą i wstawiamy na umiarkowany ogień. Gotujemy budyń stale mieszając, aż zgęstnieje, czyli 2 minuty od zagotowania (budyń nie jest bardzo gęsty). Przelewamy gotowy budyń do miski i przykrywamy folią „w kontakt”, aby nie robił się kożuch. Odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej. Przekładamy przestudzony budyń do worka cukierniczego lub zwykłego woreczka foliowego.
Ubijamy ciasto. Najpierw obieramy jabłka, kroimy je w kostkę 1 cm i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Odkładamy na bok. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i mocno się napuszy. Do tak ubitej masy wlewamy olej i jogurt. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania. Do ciasta wrzucamy jabłka i mieszamy delikatnie całość. Przelewamy ciasto do formy. Wyrównujemy wierzch.
Odcinamy końcówkę worka i wyciskamy kratkę z budyniu na cieście. Tak przygotowany placek wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go 40 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto odstawiamy do przestudzenia. Lekko ciepłe możemy posypać cukrem pudrem.
Wyśmienite ciasto jogurtowe z jabłkami i budyniem gotowe!