Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jogurtowe z morelami najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe, świeżo upieczone, z filiżanką kawy i gałką lodów śmietankowych. To prosty, klasyczny wypiek, idealnie doprawiony cukrem, ekstraktem migdałowym i skórką cytrynową. Świetnie sprawdzi się jako popołudniowy deser, ale także z powodzeniem możesz zabrać je na piknik czy grilla do znajomych.
wymiary formy: 20x30cm
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16212
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4961
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16212
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4961
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
Dodaj cukier, jajka, masło, ekstrakty, skórkę z cytryny i jogurt. Mieszaj na niskich obrotach przez 10 sekund, a następnie zwiększ obroty i mieszaj do połączenia składników.
Masę wylej do formy do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj morele. Morele umyj i przekrój na pół. Usuń pestki.
Do miseczki wsyp mąkę. Każdą połówkę owocu zanurzaj w mące, przecięciem do dołu, strzepnij nadmiar i kładź ją na wierzchu ciasta.
Powtórz z pozostałymi owocami, rozkładając je równomiernie.
Posyp wierzch ciasta cukrem. Włóż całość do lodówki na 5 minut.
Wstaw ciasto jogurtowe z morelami do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 55 minut lub do suchego patyczka.
Wypiek wyjmij i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Wyciągnij je z formy i pozostaw na kolejne 30 minut do ostygnięcia. Podawaj na ciepło lub zimno.