Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezawodne i szybkie ciasto jogurtowe z ulubionymi owocami. Lekkie i idealne na sobotnie popołudnie dla niezapowiedzianych gości.
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2961
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 680
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 209
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 906
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 311
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2961
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 680
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 209
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 906
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 311
Składniki
Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni (góra-dół). Składniki powinniśmy godzinę wcześniej pozostawić w temperaturze pokojowej. Unikniemy wtedy zakalca w cieście. Przygotowujemy owoce, czyli usuwamy pestki, obieramy ze skórki itp. – wszystko w zależności od tego, co wybraliśmy do ciasta. U mnie są to jabłka (4 sztuki), które obieram i usuwam gniazda nasienne oraz kroję w plasterki.
Jajka, cukier i olej miksujemy razem aż uzyskamy gładką jasną masę, a cukier się rozpuści. Następnie dodajemy jogurt i ponownie mieszamy. Możemy masę “uperfumować” cukrem waniliowym (nie wanilinowym!), ekstraktem z wanilii lub ziarnami wyłuskanymi z laski wanilii. Do składników mokrych wsypujemy mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy ale niezbyt długo. Dosłownie chwilę aż składniki się połączą. Grudkami się nie przejmujemy, mogą zostać. Ciasto będzie gęste i ciągnące ale takie ma być. Wszystko przekładamy do foremki. Na wierzchu układamy owoce. Możemy całość posypać kruszonką ugniecioną ze 100 g masła, 100 g mąki i 100 g cukru lub cukrem trzcinowym.
Pieczemy przez około 50 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy foremkę na 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągamy ciasto i studzimy już na blacie. Jeśli nie robiliśmy kruszonki do ciasta, to po wystudzeniu możemy udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru o soku z cytryny lub po prostu przyprószyć cukrem pudrem.