Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezawodne i szybkie ciasto jogurtowe z ulubionymi owocami. Lekkie i idealne na sobotnie popołudnie dla niezapowiedzianych gości.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35812
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1235
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1770
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35812
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1235
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1770
        
        
                Składniki
Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni (góra-dół). Składniki powinniśmy godzinę wcześniej pozostawić w temperaturze pokojowej. Unikniemy wtedy zakalca w cieście. Przygotowujemy owoce, czyli usuwamy pestki, obieramy ze skórki itp. – wszystko w zależności od tego, co wybraliśmy do ciasta. U mnie są to jabłka (4 sztuki), które obieram i usuwam gniazda nasienne oraz kroję w plasterki.
Jajka, cukier i olej miksujemy razem aż uzyskamy gładką jasną masę, a cukier się rozpuści. Następnie dodajemy jogurt i ponownie mieszamy. Możemy masę “uperfumować” cukrem waniliowym (nie wanilinowym!), ekstraktem z wanilii lub ziarnami wyłuskanymi z laski wanilii. Do składników mokrych wsypujemy mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy ale niezbyt długo. Dosłownie chwilę aż składniki się połączą. Grudkami się nie przejmujemy, mogą zostać. Ciasto będzie gęste i ciągnące ale takie ma być. Wszystko przekładamy do foremki. Na wierzchu układamy owoce. Możemy całość posypać kruszonką ugniecioną ze 100 g masła, 100 g mąki i 100 g cukru lub cukrem trzcinowym.
Pieczemy przez około 50 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy foremkę na 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągamy ciasto i studzimy już na blacie. Jeśli nie robiliśmy kruszonki do ciasta, to po wystudzeniu możemy udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru o soku z cytryny lub po prostu przyprószyć cukrem pudrem.