Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i smaczne ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem, będzie idealną propozycją wypieku na zbliżający się dużymi krokami weekend. U nas to ciasto uwielbiamy w okresie wiosennym i letnim, jest to jedno z naszych ulubionych szybkich i łatwych ciast. Idealnie sprawdzi się do kawy, ale i również na grilla.
Blaszka 25 x 36 cm, mikser ręczny
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 38
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3628
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1734
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 38
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3628
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1734
Składniki
Ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!! Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę, następnie wlej olej rzepakowy i jogurt. Wsyp cukier waniliowy krótko wymieszaj mikserem tylko do połączenia się wszystkich składników Odłóż mikser na bok i przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułóż umyte i przekrojone na pół truskawki, delikatnie je wciskając w ciasto. Mój synek bardzo lubi to ciasto z kruszonką, ale Ty możesz ten krok pominąć, ciasto wstaw do piekarnika na 40-45 min. Piecz w temp.180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego!!! 1 szkl. = 250 ml. Jogurt naturalny możesz zastąpić jogurtem greckim. Do ciasta możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców sezonowych. Jeśli masz czas i chęci możesz przygotować na wierzch ciasta kruszonkę.