Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki, wymieszać mikserem i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. Z kruszonką ciasto jest smaczne, ale można na przykład posypać je tyko cukrem pudrem, też będzie pyszne.
Składniki
Blaszka o wymiarach 28x18 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia, boki wysmarowane olejem. Piekarnik rozgrzany do temperatury 180 °C. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy ręką, aż powstaną okruszki. Następnie wstawiamy kruszonkę do lodówki na 15 minut.
Ciasto: Do misy miksera wrzucamy mokre składniki – jajka, szczyptę soli i oba cukry. Miksujemy wszystko aż masa napuszy się i zbieleje (3-4 minuty). Do tak ubitej masy wlewamy olej i jogurt. Krótko miksujemy. Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy tylko do połączenia składników.
3/4 ciasta przekładamy na blaszkę, wyrównujemy. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i wodę. Mieszamy i wykładamy na białe ciasto. Za pomocą patyczka do szaszłyków lub widelca kolistymi ruchami łączymy oba ciasta.
Na wierzchu układamy śliwki pokrojone na ćwiartki, lekko je wciskamy w ciasto, następnie posypujemy owoce kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 °C ok. 50 min. (do suchego patyczka), na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką gotowe!