Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdybym miała wybrać jedno ciasto, którym będę zajadać się do końca życia, z pewnością wybór padłby na to ciasto jogurtowo-twarogowe. Niezbyt słodkie i delikatne połączenie sernika i ptasiego mleczka. Lekki biszkoptowy spód oraz czekoladowy wierzch idealnie dopełniają tę kompozycję. Musicie koniecznie go przetestować, bo deser ten z pewnością stanie się hitem wszystkich imprez i rodzinnych spotkań.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 348
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 149
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 74
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 348
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 149
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 74
Składniki
Ciasto rozpocznij od przygotowania spodu. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie miksuj na małych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłóż papierem tortownicę o średnicy 22 cm. Przenieś do niej masę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut. Na koniec ostudź nie wyjmując ciasta z formy.
Galaretkę przygotuj wedle instrukcji na opakowaniu, wykorzystując jedynie połowę wody zalecanej przez producenta. Odstaw do przestygnięcia, ale uważaj, aby całkowicie nie stężała. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody i poczekaj aż napęcznieje, następnie rozpuść ją w kilku łyżkach wrzątku, tak aby stała się płynna i całkowicie się rozpuściła. W dużej misce wymieszaj jogurt, cukier, aromat, skórkę z cytryny oraz twaróg. Następnie, nie przestając miksować dodaj tężejącą galaretkę i żelatynę. Dokładnie zmiksuj i wylej na przygotowany wcześniej spód.
Czekoladę pokrusz i włóż do małego garnka. Zalej śmietaną i podgrzewaj całość na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Po całkowitym rozpuszczeniu się czekolady, zdejmij garnek z ognia i ostudź, do momentu, aż polewa zacznie tężeć. Wylej polewę na zastygłą wcześniej masę i ponownie wstaw do lodówki. Ciastko możesz na koniec udekorować posiekaną lub startą na grubych oczkach czekoladę. Deser podawaj na zimno.