Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
obłędnie pyszne i jeszcze bardziej obłędnie słodkie ciasto. Blaszkę miałam 21x26cm a i tak jest dość niskie…
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85126
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2413
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9928
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3838
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7038
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85126
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2413
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9928
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3838
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7038
Składniki
Spód: do blaszki wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wyłożyć masę z wymieszanych herbatników , masła i wiórek kokosowych
Nadzienie: do garnka wylewamy mleko z puszki, dokładamy co trzeba, i na średnim/małym ogniu, ciągle mieszając, gotujemy równe 15 minut trzeba baaaardzo uważać i non-stop mieszać bo okropnie się ta masa przypala, jeśli się jej intensywnie nie miesza. Po 15 minutach zdjąć z ognia i ucierać do ostudzenia,drewnianą pałką/łyżką, aż zbieleje i zgęstnieje ja mieszałam znów chyba z 15 minut. Wyłożyć na herbatnikowy spód, odstawić do lodówki do stężenia. W tym czasie zrobić polewę czekoladową:
roztopić czekoladę w kąpieli wodnej , dodać olej; wymieszać i wylać polewę na ciasto. Całość równomiernie oblać czekoladą Wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeje – wtedy kroić.