Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwe ciasto - zawsze wychodzi. Mocno kakaowe z alkoholowym posmakiem.
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 5
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 23
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 5
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 23
Składniki
CIASTO: Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę Margarynę z wodą, resztą cukru i kakao podgrzewamy w garnku aż do rozpuszczenia i dobrze mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masę z margaryny i dokładnie mieszamy mikserem. Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto pieczemy w tortownicy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut
MASA BUDYNIOWA: Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w połowie mleka. Kiedy ostygnie, miksujemy z margaryną, aż do powstania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki. KISIEL Z WIŚNIÓWKI: W garnku mieszkamy wiśniówkę z ok 100ml soku z wiśni ze słoika - ja korzystałam z domowego, ale są też w sprzedaży wiśnie drelowane. Sok z wiśniówką podgrzewamy na małym ogniu (nie gotujemy!). Kiedy będzie już ciepły dodajemy mąkę ziemniaczaną i bardzo energicznie mieszkamy. Kisiel szybko zgęstnieje i wtedy możemy dodać owoce - ilość według uznania.
Kiedy ciasto ostygnie kroimy je na pół. Przekładamy kiślem wiśniowym i masą budyniową. Na końcu robimy LUKIER. Do cukru pudru dodajmy sok z wiśni. Najlepiej dodawać po parę kropel i ucierać. Lukier powinien być dość gęsty. Ciasto polewamy lukrem i wsadzamy do lodówki - najlepiej na całą noc.