Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie jest ciastem szybkim w wykonaniu ale za to bardzo prostym. Pyszne w smaku, nie za słodkie, orzeźwiające. Polecam, zanim skończy się sezon na truskawki :-)
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 135
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 227
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 135
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 227
Składniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień wczesniej - łatwiej go przekroić i zaoszczędzimy trochę czasu przy przygotowywaniu ciasta :-) W dniu przygotowywania ciasta biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jedną część włożyć do blachy, nasączyć (woda z cukrem i sokiem z cytryny). Masa jogurtowa: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 200ml gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Jogurt zmiksować z cukrem, do ostygniętej galaretki dodać kilka łyżek jogurtu, wymieszać, całość wlać do masy jogurtowej, zmiksować. Truskawki oczyścić pozbawić szypułek i pokroić na pół, układać je blisko siebie na biszkopcie. Na truskawki delikatnie wyłożyć masę jogurtową (najlepiej łyżką, aby truskawki na dnie nie uniosły się w masie), wstawić do lodówki do zastygnięcia (ok. 30 min.) Na zastygniętej masie jogurtowej ułożyć drugi biszkopt, nasączyć (woda z cukrem i sokiem z cytryny). Mus truskawkowy: Truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, zmiksować z cukrem blenderem na mus. Do miseczki odłożyć kilka łyżek musu, dodać żelatynę (proszek) i dokładnie wymieszać, pozostawić do napęcznienia, podgrzać w kuchence mikrofalowej. Rozpuszczoną w musie żelatynę dodać do reszty musu, wymieszać Na biszkopt wylać mus truskawkowy, wyrównać. Całość schłodzić do zastygnięcia musu, najlepiej przez całą noc.
Ciasto przechowywać w lodówce, podawać schłodzone. Smacznego :-)