Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Główną baza tego smakołyku jest krem budyniowy z dodatkiem ajerkoniaku. Moim zdaniem to połączenie jest strzałem w dziesiątkę. Ajerkoniak nadaje ciekawego i interesującego smaku. Samo ciasto przełożone jest herbatnikami. Co tworzy ciekawy czarno - biały wzór.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 65
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10356
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 120
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 65
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10356
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 120
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Składniki
Masa budyniowa: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy żółtka i budynie. Do gotującego się mleka dodajemy przygotowana mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy. Dodajemy ajerkoniak. Miksujemy. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Herbatniki układam na kwadratowej formie do pieczenia. Układam 1/2 kremu na herbatnikach. Na masie układam ponownie herbatniki. Na herbatnikach ponownie 1/2 kremu. Na kremie ostatnią warstwę herbatników. Na herbatnikach smaruję bita śmietanę. Dowolnie dekoruję.
Zapraszam na mojego bloga !