Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto świetne w smaku i pięknie pachnie.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4472
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5907
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12701
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4472
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5907
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12701
Składniki
Blaszka 28 X 19 cm. Blaszkę delikatnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Blaszkę wstawiamy do lodówki. Tłuszcz do ciasta powinien być z lodówki. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy w robocie z hakiem, lub zagniatamy ręcznie na gładką plastyczną masę. Ciasto zawijamy w folię, schładzamy około 30 minut. Opłukane i osuszone śliwki kroimy na pół. Schłodzonym ciastem wykładamy spód blaszki, lekko posypujemy bułką tartą i dość gęsto układamy połówki śliwek.
Całość posypujemy pestkami dyni , płatkami owsianymi i posiekanymi orzechami. Ciasto pieczemy w 180 C około 50 minut. Zawsze warto sprawdzić patyczkiem czy nie jest wilgotne.