Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto karmelowe jest niezwykle słodkie, mocno wilgotne i rozpływające się w ustach. Jest też proste w przygotowaniu i nie wymaga borykania się z przypalającym karmelem!
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 95
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3966
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 560
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 95
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3966
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 560
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce utrzyj masło na puch. Dodaj cukier i ubijaj przez ok. 5 minut, do rozpuszczenia. Dodawaj po jednym jajku, dobrze ucierając po każdym z nich. Na koniec dodaj wanilię. Mieszając na niskich obrotach dodawaj do masy jajecznej na przemian mąkę i mleko w trzech partiach każde.
Podziel masę na 3 części. Do jednej z nich wmieszaj kakao.
Przenieś masę do 3 foremek o wymiarach 25x25 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Dwie formy wypełnij jasnym ciastem, a jedną – ciastem ciemnym.
Piecz spody w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 30-35 minut, do momentu aż zaczną delikatnie odchodzić od rantów.
Wyjmij i ostudź na kratce.
Przygotuj krem. W rondelku wymieszaj ze sobą brązowy cukier, masło, mleko, śmietanę i sól. Postaw na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.
Gotuj mieszaninę przez 5-10 minut, stale mieszając. Następnie przenieś ją do miski i pozostaw do ostygnięcia na 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Mikserem utrzyj mieszaninę. Dodaj cukier puder i miksuj do uzyskania konsystencji nieco lejącego kremu. Będzie on gęstnieć w miarę studzenia.
Odłóż z kremu ok. 1/5 do osobnej miski i wmieszaj kawę w proszku.
Złóż ciasto. Na ciemnym spodzie rozsmaruj ok. ¼ jasnego kremu i przykryj jasnym blatem. Na to nanieś ciemny krem i przykryj drugim jasnym blatem. Na wierzchu i po bokach ciasta rozsmaruj pozostały krem, pozostawiając trochę do dalszej dekoracji. Resztki przenieś do rękawa cukierniczego i ozdób ciasto karmelowe gwiazdkami.
Wstaw deser do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj na zimno.