Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto karmelowe bez pieczenia przyrządzisz niesamowicie szybko i prosto, a w smaku nie ustępuje żadnemu klasycznego i pracochłonnemu wypiekowi. Zdziwisz się, jak miękkie i aromatyczne mogą stać się zwykłe sucharki!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4194
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 337
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 821
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3681
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 754
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4194
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 337
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 821
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3681
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 754
Składniki
Przygotuj spody. W garnuszku podgrzej mleko, miód i kajmak. Dodaj cynamon.
Sucharki przełóż do dużego, płaskiego naczynia i zalej je mieszanką równomiernie. Pozwól, by płyn całkowicie się wchłonął.
Przygotuj krem. W misce ubij masło na puch. Dodawaj po łyżce kajmaku, miksując na wolnych obrotach, do uzyskania jednolitego kremu. Wsyp drobno posiekane orzechy włoskie. Krem schładzaj w lodówce przez co najmniej godzinę.
Przygotuj polewę. W małym rondelku rozpuść masło, mleko, kakao i cukier puder. Gotuj całość przez chwilę, aż sos będzie gładki. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
Złóż ciasto. W formie do pieczenia o wymiarach 20x30 cm ułóż warstwę namoczonych sucharów, przycinając je w razie potrzeby. Przykryj je 1/3 kremu karmelowego. Następnie połóż kolejną warstwę sucharów, ponownie krem, suchary i krem.
Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadzaj polewę czekoladową, tworząc ciekawe wzory. Ciasto karmelowe bez pieczenia udekoruj kawałkami orzechów włoskich.
Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.