Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kawowo-czekoladowe jest esencją tego, co lubią miłośnicy niezbyt słodkich, ale jednocześnie mocno czekoladowych deserów. Dodatek kawy, nadaje mu bardzo ciekawy posmak i doskonale wydobywa inne aromaty. To pyszne ciasto idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień jak i od święta.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 170
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3894
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 306
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 704
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 170
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3894
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 306
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 704
Składniki
Przygotuj ciasto. Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajka i ubij masę do całkowitego połączenia składników. Dodawaj na przemian wodę z mąką, zaczynając i kończąc na mące. Na koniec dodaj wanilię i wymieszaj. Masę przełóż do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 35-45 minut lub do suchego patyczka, w temperaturze 200 st. Celsjusza. Wyjmij i ostudź ciasto na kratce. Podziel je na 4 blaty.
Przygotuj syrop kawowy. Wymieszaj kawę z wodą do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj alkohol i wymieszaj. Gotowym syropem solidnie nasącz każdy z blatów ciasta.
Przygotuj lukier. Wszystkie składniki przełóż do rondelka i zacznij podgrzewać, często mieszając. Nie zagotowuj! Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.
Przygotuj glazurę. Wszystkie składniki włóż do garnka i podgrzej do całkowitego rozpuszczenia cukru i masła. Cały czas mieszaj i nie doprowadź do zagotowania. Odstaw do przestudzenia.
Złóż ciasto. Na każdą warstwę ciasta rozłóż po ok. 1/3 przygotowanego lukru czekoladowego. Następnie oblej wierzch glazurą czekoladową. Ciasto kawowo-czekoladowe podawaj po schłodzeniu w lodówce i zastygnięciu glazury, udekorowane dowolnymi dekoracjami cukrowymi.