Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na bogato - z masą kawową, kajmakiem, wiśniami, herbatnikami i cudownym kawowym lukrem.
Blacha do pieczenia 25 x 35cm
Składniki
Biszkopt: Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie sztywna piana dodajemy żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół i dolną część nasączamy. Krem kawowy: Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale bez cukru i w 350ml mleka. Będzie bardzo gęsty. Studzimy (najlepiej przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu). Kawę zaparzamy. Po ostudzeniu przelewamy przez sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, aby dokładanie odcedzić. Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Jeśli zdarzy się, że z budyniu zrobią się grudki, polecam masę zmiksować blenderem. Do masy dodajemy kawę i mascarpone. Ucieramy do połączenia składników. Masa wiśniowa: Wiśnie razem z zalewą podgrzewamy. Zanim zaczną się gotować dodajemy mąkę. Trzymamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zrobi się gęsta. Składamy ciasto: Na dolą część biszkoptu wykładamy masę kawową. Na niej układamy warstwę herbatników. Smarujemy je kajmakiem (można podgrzać go, aby było łatwiej smarować). Na kajmak znów herbatniki. Teraz smarujemy masą wiśniową (warto zrobić ją na końcu, ponieważ ciepła będzie łatwiejsza do rozprowadzenia). Na górę dajemy górną część biszkoptu. Lukier kawowy. Mleko podgrzewamy (nie gotujemy). Mieszamy dokładanie z kawą rozpuszczalną i zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy partami cukier puder i mieszamy do uzyskania gęstego, gładkiego lukru. Ciasto smarujemy lukrem i posypujemy prażonymi ziarnami kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Najlepsze jest po dwóch dniach.