Któż oprze się delikatnemu niczym chmurka biszkoptowi i obłędnemu, mlecznemu nadzieniu, które są gwarancją absolutnego szczęścia? Za batonikiem Kinder Pingui przepadają wszyscy – od najmłodszych po znacznie starszych, dlatego zdradzamy, w jaki sposób wyczarować ten wspaniały łakoć w domowych warunkach. Deser najlepiej smakuje schłodzony, więc przygotuj go z dużym wyprzedzeniem.
Ciasto Kinder Pingui
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 220 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 110 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mleczne nadzienie
- 500 ml mleka
- 110 g drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki miodu płynnego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- oraz
- 125 g masła
- 125 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny
- 125 ml mleka
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 220 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 110 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mleczne nadzienie
- 500 ml mleka
- 110 g drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki miodu płynnego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- oraz
- 125 g masła
- 125 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny
- 125 ml mleka

Etapy przygotowania
Pracę zacznij od upieczenia biszkopta. Do metalowej miski wbij jajka, dosyp cukier i cukier waniliowy. Ustaw miskę na garnku, w którym gotuj się woda i ubij mikserem (na parze) na puszystą masę. Pamiętaj, aby stale ubijać, aby jajka nie miały szansy się zagotować. Gotową masę zdejmij z kąpieli wodnej. Przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie stopniowo dosypuj mączną mieszankę do ubitych jaj i mieszaj łyżką lub na małych obrotach miksera. Gotowe ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25 × 35 lub większa) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij, lekko przestudź, wyłóż z formy i zostaw do pełnego wystudzenia.
Przygotuj mleczne nadzienie. Do garnka wlej ok. 400 ml mleka i doprowadź do wrzenia. W misce wymieszaj pozostałe mleko z cukrem, cukrem waniliowym, miodem i obiema mąkami. Wlej mieszankę, energicznie mieszając ugotuj budyń, po czym odstaw do wystygnięcia. Pamiętaj, aby przykryć garnek folią spożywczą, by nie dopuścić do powstania twardej skorupy na powierzchni. Żelatynę zalej gorącym mlekiem (125 ml) i odstaw do ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj z ostudzoną masą budyniową (dodawaną po łyżce) do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce ubij na sztywno zimną śmietanę kremówkę i ostrożnie połącz ją z masą maślaną. Na koniec dolej tężejącą żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
Wierzch biszkopta zetrzyj wypukłą tarką o drobnych oczkach i odłóż okruszki na bok. Możesz także ściąć ok. 1 cm z góry placka i pokruszyć ciasto na piasek. Kakaowy biszkopt przełóż ponownie do umytej i wysmarowanej blaszki, w której się piekł i wyłóż na niego mleczną masę. Wyrównaj, a wierzch posyp pokruszonym plackiem. Dodatkowo możesz oprószyć cienką warstwą kakao w proszku. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Gotowe ciasto Kinder Pingui wyjmij z lodówki, wykrawaj równe prostokąty i podawaj.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)



Składniki
- 5 jajek
- 220 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 110 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml mleka
- 110 g drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki miodu płynnego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- oraz
- 125 g masła
- 125 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny
- 125 ml mleka
Pracę zacznij od upieczenia biszkopta. Do metalowej miski wbij jajka, dosyp cukier i cukier waniliowy. Ustaw miskę na garnku, w którym gotuj się woda i ubij mikserem (na parze) na puszystą masę. Pamiętaj, aby stale ubijać, aby jajka nie miały szansy się zagotować. Gotową masę zdejmij z kąpieli wodnej. Przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie stopniowo dosypuj mączną mieszankę do ubitych jaj i mieszaj łyżką lub na małych obrotach miksera. Gotowe ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25 × 35 lub większa) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij, lekko przestudź, wyłóż z formy i zostaw do pełnego wystudzenia.
Przygotuj mleczne nadzienie. Do garnka wlej ok. 400 ml mleka i doprowadź do wrzenia. W misce wymieszaj pozostałe mleko z cukrem, cukrem waniliowym, miodem i obiema mąkami. Wlej mieszankę, energicznie mieszając ugotuj budyń, po czym odstaw do wystygnięcia. Pamiętaj, aby przykryć garnek folią spożywczą, by nie dopuścić do powstania twardej skorupy na powierzchni. Żelatynę zalej gorącym mlekiem (125 ml) i odstaw do ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj z ostudzoną masą budyniową (dodawaną po łyżce) do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce ubij na sztywno zimną śmietanę kremówkę i ostrożnie połącz ją z masą maślaną. Na koniec dolej tężejącą żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
Wierzch biszkopta zetrzyj wypukłą tarką o drobnych oczkach i odłóż okruszki na bok. Możesz także ściąć ok. 1 cm z góry placka i pokruszyć ciasto na piasek. Kakaowy biszkopt przełóż ponownie do umytej i wysmarowanej blaszki, w której się piekł i wyłóż na niego mleczną masę. Wyrównaj, a wierzch posyp pokruszonym plackiem. Dodatkowo możesz oprószyć cienką warstwą kakao w proszku. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Gotowe ciasto Kinder Pingui wyjmij z lodówki, wykrawaj równe prostokąty i podawaj.
Pyszotka:)
Ja już porywam kawałek , ślinka poleciała na sam widok.;)