Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Kinder Pingui to smakowita wariacja na temat popularnego batonika dla dzieci. Pokochają je nie tylko najmłodsi!
Forma 25x35 cm
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19849
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 493
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6902
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242945
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19849
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 493
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6902
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242945
Składniki
Roztop w rondelku 125 masła i 50 g pokruszonej czekolady. Podgrzewaj na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając, do chwili, aż uzyskasz gładki, jednolity sos. Wówczas dodaj do niego kakao. Wymieszaj do połączenia składników. Odstaw do przestudzenia.
Utrzyj mikserem całe jajka z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodaj sos czekoladowy i ziarenka z laski wanilii. Do uzyskanej masy wmieszaj szpatułą śmietanę.
Partiami przesiej do masy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj krótko – tylko do połączenia składników.
Natłuść i oprósz mąką formę o wymiarach okoł0 25x35 cm. Przełóż do niej połowę ciasta i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 10 minut (do suchego patyczka). W ten sam sposób wypiecz drugą połowę ciasta (nie piecz ciasta w całości – będzie ci trudno je rozkroić). Ostudź.
Odlej około 100 ml śmietany kremówki i podgrzej ją do 60-70°C. Rozpuść w niej żelatynę i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Resztę śmietany i mascarpone (oba produkty muszą być mocno schłodzone!) ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gęsty krem. Wmieszaj w niego żelatynę i równomiernie rozprowadź. Jeśli chcesz, możesz wmieszać do kremu wybrane dodatki, np. kawałki banana, orzechy.
Przekrój ciasto tak, by uzyskać 4 blaty. Przełóż je kremem. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Roztop w rondelku resztę czekolady i masła. Wymieszaj na jednolitą masę. Gdy zacznie tężeć, rozprowadź ją na powierzchni górnego blatu ciasta Kinder Pingui. Przechowuj je w lodówce.